2015. szeptember 22., kedd

Székely Szabó Zoltán: SZÍNHÁZASSÁG – kabaré és könyvbemutató

2015. október 13-án, kedden 17 órakor a Kájoni János Megyei Könyvtárban Székely Szabó Zoltán színész, író, humorista várja a színház és irodalom kedvelőit, a humorra is fogékony közönséget könyvbemutatóra és egy vidám szerzői estre, a VI. Székelyföld Napok rendezvényorozatának keretében.
"Az utóbbi időben mindinkább csalom a színházat az irodalommal" – írja magáról Színházasság címmel megjelent könyvének hátoldalán a Bécsben élő Székely Szabó Zoltán. A humoros-pajzán hangvételű kötetbe vegyes műfajú írásokat gyűjtött egybe, amelyek a színházi kulisszák mögé is bepillantást engednek.
Van köztük visszaemlékezés arról, hogyan került Bécsbe Sepsiszentgyörgyről, ahol 1976–86 között az Állami Magyar Színház társulatának tagja volt, hogyan alakult az élete és színészi pályája Bécsben, néhány színészportré erdélyi nagyokról, laudációk szövege a szerző díjaihoz, róla szóló újságcikkek, de a kötetbe kerültek színházi viccek, anekdoták, „hanták, aranypökések" is. A kötet a Juventus kiadónál jelent meg.
Székely Szabó Zoltán színész, író, humorista. Írói neve: Székely Tamás. 1976–86 között a Sepsiszentgyörgyi Állami Magyar Színház színésze volt. 1987-ben Nyugat-Európába emigrált, Bécsben él, színházszervező, rendező, szerkesztő. Az 1990-es évektől a Bécsi Napló szerkesztőbizottsági tagja, 1993–2002 között a bécsi Europa Club évkönyveinek szerkesztője. Színházszervezői munkásságáért az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület (EMKE) Bánffy Miklós-díjával tüntették ki (2008).
Korábbi kötetei: Dákok a nyitott égbolton – Olaj a Tűzhelyre (politikai szatírák, Bp. 1991); Öntudat és faeke (politikai szatírák, uo. 1992); Volt egyszer egy társulat (beszélgetések, szatírák, paródiák, uo. 1993); Egy nemzedék – két felvonásban – erdélyi színészek tegnap és ma (interjúk, uo. 1994); Az elvtárs nem vész el (politikai szatírák, Sepsiszentgyörgy 1996); Könnyű nekem (humoros zagyvaság, Baja 2003); Bécsi magyar színházasdim (Bécs 2003).
(Életrajzi adatok: Romániai Magyar Irodalmi Lexikon. Főszerk.: Dávid Gyula. V/1.kötet. Bukarest-Kolozsvár, EME - Kriterion, 2010.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése