2015. október 21., szerda

Az Olvasókör októberi találkozója: Kozma Mária írónő volt a vendégünk
Az Olvasókör tagjai hétfőn, október 19-én tartották az idei év nyolcadik találkozóját a könyvtárban.  Ezúttal meghívottként Kozma Mária írónőt láttuk vendégül, aki megtisztelte a találkozót jelenlétével, ugyanis az 1990-es évek elején megjelent Borsosméz című regényének bemutatása volt az első téma. Ezt követően maga az írónő mesélt a regény létrejöttének körülményeiről, többek között arról is, hogyan lehetett kijátszani a cenzúra éberségét 1989 decembere előtt.
 A beszélgetés során Kozma Mária regényének születéséről, az akkori kiadási viszonyokról is szó esett, az írónő munkásságát értékelő kritikákból olvastunk, számba vettük megjelent munkáit.
A regény kapcsán személyes szabadság és a diktatúra kérdése körül bontakozott ki a beszélgetés, ehhez kapcsolódott a találkozó második témája is. A Snowden-ügy hátteréről Székedi Ferenc médiaszakértő beszélt Glenn Greenwald könyve alapján.
A találkozó utolsó témája az idei Nobel-díjas író, Szvetlana Alexijevics magyarul is elérhető műveiről beszélgettünk. A fehérorosz írónő első könyvének - A háború nem női mesterség - részletei megjelentek a hajdani Szovjet Irodalom c. folyóirat 1985/3-as számában és elérhetők az interneten is, hívta fel a jelenlevők figyelmét Cseke Gábor.
A találkozó végén könyvtárunk könyvajándékban részesült, Kozma Mária írónő legújabb könyve, amelynek témája az írás és a könyv története,  Írd le, hogy megmaradjon címmel jelent meg a Pallas-Akadémia kiadónál, a könyv két példányát vehettük át az írónőtől.
Cseke Gábortól is kaptunk ajándékot, Glenn Greeenwald könyvét, A Snowden-ügy. Korunk legnagyobb nemzetbiztonsági botránya című kötetet adományozta könyvtárunknak ezúttal.  Köszönjük olvasóink nevében is. 
Bővebben olvashatunk a találkozón elhangzottakról és a következő, kilencedik találkozó témáiról az Olvasókör honlapján.


 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése