2015. október 2., péntek

Bábjátékkal és vetélkedővel ünnepeltük a Népmese Napját
A Magyar Olvasástársaság (HUNRA) kezdeményezésére 2005 óta Benedek Elek születésének évfordulóján szeptember 30-án ünnepeljük meg a Magyar Népmese Napját. Idén kilencedik alkalommal szerveztük meg a Népmese Napját a Kájoni János Megyei Könyvtárban, hogy együtt felidézve népmeséinket, átadhassuk a bennük rejlő ősi tudást és bölcsességet a legifjabbaknak is. 2015. szeptember 30-án bábjátékkal egybekötött mesés-játékos vetélkedővel ünnepeltünk. Összesen hét Hargita megyei iskolából érkeztek a vetélkedőre az előzetesen benevezett negyedik osztályos csapatok. Miután a kisdiákok megnézték a Fakalinka bábcsapat előadásában a Farkaskoma című népmese bábjáték változatát, a háromtagú csapatok játékos ügyességi vetélkedőn vettek részt, ahol a népmesével kapcsolatos tudásukat mérhették össze.
Összesen hét csapat nevezett be a vetélkedőre, a város és a közeli települések iskoláiból: Csíkszeredából a Nagy Imre Általános Iskola, a Nagy István Művészeti Líceum, a Petőfi Sándor Általános Iskola csapatai, illetve a csíktaplocai Xantus János Általános Iskola, a csíkdánfalvi Petőfi Sándor Iskolaközpont, a kászonaltízi Dr. Lukács Mihály általános Iskola és a tatrosforrási Domokos Pál Péter Általános Iskola csapatai. A versenyzők összesen hét, a népmesével kapcsolatos kérdésre válaszoltak. Legügyesebbnek a Nagy Imre Általános Iskola Fantasztikus Hármas nevű csapata bizonyult, a Székelyföldi Legendárium egy-egy példányát kapták ajándékba, a kászonaltízi iskola Napocska nevű csapata lett a második díjas, ők a Legendárium térképét kapták, a harmadik díjat a csíkdánfalvi iskola Hetedhét Hármas csapata kapta, a Székelyföldi Legendárium kártyajátékának egy-egy csomagjával juatalmazták őket..
A vetélkedő résztvevői közül senki sem tért haza üres kézzel, minden csapat a legjobb volt valamiben, mindannyian oklevelet és jutalmat is kaptak, mesekönyvet, színes ceruzát, vízfestéket és filctollakat tartalmazó ajándékcsomagot, és szép élményeket vihetett haza minden versenyző kisdiák.
A Népmese Napja könyvtári rendezvényéről a sajtóban, a Hargita Népe 2015. október 1-i számában olvashatunk beszámolót:   Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése