2015. október 2., péntek

"ÉN SEM VOLNÉK, HA NEM VOLNÁL..." - SEBŐ EGYÜTTES KONCERTJE

A verskedvelők nagy örömére Csíkszeredában is bemutatták "Én sem volnék, ha nem volnál..." című irodalmi-zenés műsorukat a budapesti Sebő együttes – az együttes vezetője, Sebő Ferenc Kossuth-díjas zeneművész, népzenekutató, Barvich Iván és Perger László – valamint Jordán Tamás Kossuth-díjas színművész, a szombathelyi színház igazgatója, és dr. Fűzfa Balázs, szombathelyi innováció-díjas irodalomtörténész. Kányádi Sándor és erdélyi magyar költőtársainak alkotásaiból kaptunk ízelítőt. Több mint 200-an lehettünk részesei ismét vers és zene varázsának a Segítő Mária Római Katolikus Gimnázium kollégiumának dísztermében, 2015. szeptember 30-án este.
A Sebő Együttes megzenésítésében Kányádi Sándor és Kovács András Ferenc versei hangzottak el, Jordán Tamás ihletett versmondása tolmácsolta Kányádi, Kovács András Ferenc, Markó Béla, Szilágyi Domokos, Áprily Lajos, Reményik Sándor verseit. Az elhangzott alkotásokhoz Fűzfa Balázs irodalomértelmező magyarázatai, játékos-parodisztikus verselemzése nyújtottak a közönség számára hangulatteremtő adalékokat.
"Van egy közös érték a birtokunkban, amely nélkül lehet ugyan élni, de nem érdemes, ez az érték a vers" – hangzott el összegzésként a zenés lírai est végén, amely ezúttal is varázslatos élménnyel ajándékozta meg a jelenlevőket.
A neves előadók erdélyi körútja a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával, a körút fő szervezői a Bod Péter Megyei Könyvtár és a csernátoni Haszmann Pál Közművelődési Egyesület szervezésében jött létre, a csíkszeredai előadás társszervezője a Kájoni János Meggyei Könyvtár és a Segítő Mária Római Katolikus Gimnázium volt.
A sajtóban az előadásról:
Hargita Népe napilap 2015. október 1-i száma is beszámolt az előadásról. 
A Székelyhon.ro portálon Iochom Zsolt videófelvétele: Irodalom és zene a  Sebő együttessel címmmel tekinthető meg. 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése