2015. október 20., kedd

Láthatatlan Székelyföld - épített örökségünket bemutató interaktív kiállítás látható könyvtárunkban A VI. Székelyföld Napok részeként 2015. október 16-án nyílt meg könyvtárunkban a Láthatatlan Székelyföld című kiállítás, amely régiónk épített örökségét speciális makettek révén mutatja be, oly módon, hogy a látássérültek számára is érzékelhető az épületek formája és méretei. A Fehér bot napja alkalmából megnyitott kiállításon Bedő Melinda köszöntötte a vendégeket, a megnyitón  Orbán László, az Erdélyi Utakon Egyesület elnöke elmondta, a tárlat anyaga fokozatosan teljesedett ki az első kiállítás óta, amely Csíkszereda épületeit mutatta be.
 A jelenlegi anyag 15 makettel szemlélteti a székely székek reprezentatív műemlék-épületeit, kiegészülve egy székelykapuval és faragott tornáccal is, valamint a kiállított épületekhez kapcsolódó interaktív felülettel. A faragott székely kapu alatt áthaladva lehet bejutni a kiálllításra, és elsősorban a látássérülteket szólítják meg. A kiállításon különböző játékokba kapcsolódhatnak be a gyerekek, ugyanakkor egy Sepsiszékhez kapcsolódó tapintható térplasztika is helyet kapott, amely a sárkányölő Szent György legendájából mutat be egy mozzanatot. Egy lesötétített szobában a látó emberek is kipróbálhatják azt, hogy milyen tapogatás útján megismerni egy épületet.
A székelyföldi épületek makettjei közt találjuk a székelyderzsi, csíkkarcfalvi, sepsiszentgyörgyi és vásárhelyi erődtemplomokat is. Elkészítettek ugyanakkor egy olyan makettet, amelynek az eredeti épületét négyszáz éve nem látta senki: a csíksomlyói gótikus templomról van szó.  – magyarázta Orbán László, az egyesület elnöke, a projekt ötletgazdája.
A kiállításon bemutatott maketteket csíkszeredai, sepsiszentgyörgyi és székelyudvarhelyi középiskolás diákok készítették. A tárlat október 30-áig látogatható.
A sajtóban a kiállításról:
Péter Beáta: Megismerés tapintás útján. Székelyhon.ro 2015. október 22.Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése