2015. október 7., szerda

LÁTHATATLAN SZÉKELYFÖLD – SZÉKELYFÖLD ÉPÍTETT ÖRÖKSÉGÉT BEMUTATÓ INTERAKTÍV KIÁLLÍTÁS

Szervezők: Erdélyi Utakon Egyesület, Kájoni János Megyei Könyvtár, Hargita Megye Tanácsa
A VI. Székelyföld Napok eseménysorozatának keretében Láthatatlan Székelyföld címmel nyílik kiállítás a Kájoni János Megyei Könyvtárban a Fehér bot világnapja (a látássérültek nemzetközi napja) alkalmából, 2015. október 16-án, pénteken 17 órakor.
Az interaktív kiállítás Székelyföld épített örökségét olyan speciálisan elkészített makettek segítségével mutatja be, amelyeket letapogatva egy látássérült is el tudja képzelni, meg tudja ismerni az adott épület formáját, alakját, illetve a kivitelezéstől függően az épület stílusjegyeit.
Az eredetileg látássérültek számára készült projekt a szervezők véleménye szerint az egészséges emberek számára is érdekes lesz. A makettek mellett székelyföldi természeti, kulturális és épített értékeit ábrázoló fotók is láthatók lesznek, illetve régi fényképeken fedezhetjük fel a székelyföldi viseleteket, szokásokat és mesterségeket. A gyerekeknek interaktív játékok segítségével ismertetik Székelyföld értékeit. A kiállítás nem csak épületmaketteket mutat be, hanem ezúttal kiegészül egy eredeti méretű faragott székely kiskapuval, illetve egy régi zsindelytetővel fedett tornácos ház részlete is megismerhető lesz.

A "Láthatatlan Székelyföld" kiállítás egy két éve folyamatosan készülő kiállítás-sorozat utolsó állomása, amely összevonja és kiegészíti a korábban bemutatott anyagot. Ötletgazdája és szervezője Orbán László, a csíkszeredai székhelyű Erdélyi Utakon Egyesület (http://erdelyiutakon.com) elnöke. Az első kiállítás Láthatatlan Csíkszereda címmel 2013. október 15-én nyílt meg a Fehér bot világnapján, a Gyulafehérvári Caritas valamint Csíkszereda Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatala támogatásával. A megyeszékhely kiemelkedő épületeit mutatta be, a csíkszeredai Nagy István Művészeti Szakközépiskola diákjai által készített makettek segítségével. Ennek a kiállításnak a sikere arra sarkallta a szervezőt, hogy az anyagot kibővítve, készítsék el és mutassák be Székelyföld épített örökségét, a történelmi régió határain belül, a székely székek szerint felosztva.
A tárlat anyaga fokozatosan egészült ki újabb makettekkel és került sor újabb kiállításokra, amelyek az egyes székely székek reprezentatív épületeit mutatták be Gyergyószentmiklóson, Székelyudvarhelyen, Csíkszeredában és Sepsiszentgyörgyön, 2014-ben és 2015-ben. Nagy sikernek örvendett a Csíkszéki kiállítás, ugyanis tavaly a vakok nemzetközi világnapján Budapesten is bemutatásra került.
A "Láthatatlan Székelyföld" című kiállítás első bemutatkozójára a Kájoni János Megyei Könyvtárban kerül sor 2015. október 16 án, amelyet 2015. október 30-ig látogathatnak az érdeklődők.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése