2015. november 30., hétfő

A Hargita Népe Kiadó két legújabb kötetét mutatták be


A Hargita Népe Kiadó két legújabb kötetét mutatták be 2015. november 26-án este a Kájoni János Megyei Könyvtárban. Az eseményre ismátmegtelt érdeklődőkkel a könyvtár előadóterme. Daczó Katalin újságíró „Vezényszó nélkül is haptákba állt a század – Emlékképek a Nagy Háborúból" című kötetét és Kovács Hont Imre újságíró Tanyavilág című riportkötetét ismerhette meg a csíkszeredai közönség. Daczó Katalin új könyve Cseke Gábor szerkesztésében jelent meg, tulajdonképpen gyűjtemény, a Hargita Népe hasábjain kéthetente közölt Emlékképek a nagy háborúból című rovat írásait gyűjti egybe. Az est házigazdájaként Sarány István szerkesztő, valamint Cseke Gábor író beszélgetett a szerzővel új kötetéről.
Daczó Katalin emberi sorsok alakulásában, kézzelfogható dokumentumokban, bizonylatokban keresi a nagy háború még fellelhető nyomait, következményeit – mondte el  a kötet szerkesztője, Cseke Gábor.
„Azt ígérték nekik, halhatatlanok lesznek, de seperc alatt elfeledték őket - ezt tapasztaltam csaknem mindannyiszor, amikor munkám során háborús hősök, áldozatok nyomába eredtem. Ez a tapasztalat vezetett oda, hogy az első világháború hőseiről, történéseiről előbb rovat szülessen a Hargita Népe napilapban (Emlékképek a nagy háborúból), egy bő év teltével pedig könyv alakjában is kézbe vehesse az olvasó az emlékezéseket."  Írja Daczó Katalin A háború velünk van csak elfeledtük című szubjektív előszavában.
Daczó Katalin emberi sorsok alakulásában, kézzelfogható dokumentumokban, bizonylatokban keresi a nagy háború még fellelhető nyomait, következményeit – mondta el a kötet szerkesztője, Cseke Gábor.
Kiindulópontként leginkább a korabeli helyi sajtót és a csíkszeredai levéltárban őrzött 1914–1918 közötti iratokat használta fel – mondta el a bemutatón a szerző. Egy-egy érdekesnek tűnő történet végkifejletét is igyekezett kideríteni, utánanézett személyeknek, a hősök, katonák további sorsának, megpróbálta felkutatni az utódokat. Így válik a kötet a mai olvasó számára igazán érdekessé. Sokszor maguk a rovat olvasói keresték fel kiegészítésekkel, helyreigazításokkal egy-egy cikk megjelenése után, amelyeket a most megjelent kötetbe bele is foglalt a szerző. Valamennyi cikkhez segítséget kapott egy-egy kutatótól, helytörténésztől vagy élő rokontól – mondta el Daczó Katalin Cseke Gábor kérdéseire válaszolva.
Daczó Katalinnal Sarány István szerkesztő beszélgetett a kötet anyagának gyűjtéséről, és a múltidéző kiadványok fontosságáról. Az interjú a Hargita Népe november 26-i számában jelent meg.
Ugyancsak a Hargita Népében közölt cikksorozatból született a másik bemuatott kiadvány is. A csíki, gyimesi, sóvidéki, Keresztúr környéki kihalófélben levő tanyafalvakat kereste fel Kovács Hont Imre, Tanyavilág című riportkötetében ezeket térképezi fel. Sarány rámutatott, hogy a kötet átfogó képet ad erről világról. „Teszi ezt jó arányérzéssel, és ami az újságíró egyik nagy erénye, mérhetetlen kíváncsisággal."A jelenleg Angliában dolgozó szerző noha nem lehetett jelen, videoüzenetben köszöntötte a jelenlevőket.
A sajtóban a könyvbemutatóról: Péter Beáta. Könyvek kíváncsi emberektől. Székelyhon.ro. 2015. november 26.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése