2015. november 5., csütörtök

Finala Bătăliei cărţilor 2015 în judeţul Harghita
Etapa judeţeană a concursului naţional de lectură Bătălia cărţilor a avut loc în ziua de 3 noiembrie la Miercurea-Ciuc. Au fost desemnaţi câştigătorii!
Etapa de la Miercurea-Ciuc
a fost foarte interesantă, atât din perspectiva prestaţiei participanţilor, cât şi datorită faptului că a oferit prilej de comparaţie şi analiză a evoluţiei concursului în judeţul Harghita. Mulţi dintre finaliştii din 2015 (în număr total de 16) au fost la a doua participare, iar eleva Valeria Pustianu (Liceul Tehnologic "Joannes Kájoni") la a treia, având în vedere faptul că ea a reprezentat judeţul Harghita la finala naţională a ediţiei anterioare, organizată la Cluj.
La Miercurea-Ciuc am avut parte de o dezbatere în adevăratul sens al cuvântului, unde participanţii mai experimantaţi i-au antrenat în discuţii pe toţi ceilalţi.
Un rol deosebit a fost atribuit de organizatori elevului Răzvan Muntean (Şcoala Gimnazială "Liviu Rebreanu", finalist la categoria 11-13 ani). Conform scenariului, el a intrat în rolul unui anticar interesat să vândă o carte. Răzvan, în calitate de anticar, pe lângă faptul că a recomandat cartea Betsy şi Napoleon de Staton Rabin într-un mod foarte apreciat de juriu, a făcut faţă cu succes şi invaziei de clienţi mofturoşi - rol asumat de câţiva profesori şi bibliotecari.
La categoria 14-18 ani, cele mai bune rezultate au fost obţinute - în ordinea crescătoare a punctajului acordat de juriu - de elevele Katona Blanka, Ferencz Henrietta, Resiga Andrea, Peter Blanka, Zakarias Adrienn, Casapu Ioana (liceele Márton Áron, Segítő Mária, Joannes Kájoni). Eleva Pustianu Valeria (Liceul Tehnologic "Joannes Kájoni") a reeditat performanţa de anul trecut, obţinând din nou titlul de Cititorul anului la Miercurea-Ciuc.

Etapa judeţeană
a avut drept scop desemnarea reprezentanţilor judeţului la etapa naţională a concursului Bătălia cărţilor 2015. Participanţii de la Topliţa şi Miercurea-Ciuc au fost evaluaţi după aceleaşi criterii şi au fost declaraţi câştigători cei care au obţinut punctajul cel mai mare: la categoria 11-13 ani Raluca Ciucanu (Şcoala Gimnazială Sf. Ilie - Topliţa)  şi la categoria 14-18 ani Böyte Renáta-Tünde (Liceul Teoretic O. C. Tăslăuanu - Topliţa)

Concluzii:
La categoria adolescenţi (14-18 ani) clasamentul a fost foarte compact, departajarea concurenţilor fiind o sarcină foarte dificilă pentru juriu. Mulţumim tuturor cadrelor didactice şi bibliotecarilor care s-au implicat în concurs şi, de asemenea, mulţumim elevilor pentru interes şi participare. Se poate afirma că elevii din Miercurea-Ciuc au lucrat bine, iar elevii din Topliţa au lucrat mult şi bine. Timpul şi plusul de energie investite în concurs au înclinat balanţa în favoarea elevilor din Topliţa. Le dorim succes la etapa naţională, şi nu uitaţi, din martie 2016 din nou Bătălia cărţilor!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése