2015. december 15., kedd

AZ ÉV OLVASMÁNYA - programzáró esemény: a játékos szavazás eredményeit ismertettük

Az év olvasmánya Hargita megyében című kétnyelvű program a Kájoni János Megyei Könyvtár egyik kezdeményezése volt Az olvasás éve jegyében. 2015 májusában indítottuk el a játékos szavazást a Hargita Népe Szerkesztőségével közösen. Arra biztattuk a megyei lakóit, vegyenek részt a jétékban és szavazzanak az utóbbi évek kedvenc szépirodalmi olvasmányaira. November 15-ig közel 500 szavazat érkezett Hargita megye 48 településéről. A program nyitó -és záróeseményének egyaránt a könyvtár olvasóköre volt a házigazdája, a december 14-i találkozón értékeltük ki a szavazás eredményeit, a jéték során kialakult "toplistákat" Péter Katalin könyvtáros ismertette.  Az esemény végén kisorsoltuk a jéték nyerteseit. Részletek alább.
Nem reprezentatív felmérés készítése volt a cél, hangsúlyozzák a játékos felmérés öteltgazdái, a könyvtárosok. A programot magyar és román nyelven is meghirdette a könyvtár Hargita megyében, a megye 48 településéről beérkezett 484 szavazat közül 43 román nyelvű szavazat érkezett, az összes szavazat mintegy 10 százaléka.
A szavazók közt a Hargita Kiadó Székely Könyvtár című sorozatának köteteit sorsoltuk ki, a nyertesek listáját honlapunkon fogjuk ismertetni.
A játék résztvevői két kérdésre adhattak választ, egy-egy magyar, illetve román, és egy világirodalmi regény címét és szerzőjét kellett megjelölniük. A szavazók körében a világirodalmi művek közt a kortárs irodalmi alkotások, a magyar irodalomban a klasszikus művek állnak a lista élén. A szavazás alapján kialakult listákat a könyvtári kölcsönzési statisztikával összehasonlítva jelentős eltérés mutatkozik -  hangzott el Péter Katalin vetítéssel illusztrált beszámolójában.
  

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése