2015. december 8., kedd

Fekete Vince Vak visszhang című kötetét mutatták be
Fekete Vince József Attila-díjas költő Vak visszhang című, válogatott és új verseit tartalmazó kötetét mutatták be 2015. december 7-én délután Csíkszeredában, a Kájoni János Megyei Könyvtár előadótermében. A Kézdivásárhelyen élő Fekete Vince a Székelyföld folyóirat főszerkesztő-helyetteseként gyakori vendége könyvtárunknak irodalmi estek moderátoraként is. A tegnap esti bemutatón szerzőként vendégeskedett a könyvtárban, beszélgetőpartnereként Csutak Judit irodalmár tette fel kérdéseit a költőnek.
Fekete Vince legújabb verseskötetébe korábban megjelent köteteiből is válogatott, többnyire a Védett vidék (2010) és az idén megjelent Vargaváros című kötetek verseiből. A kötet a kolozsvári Sétatér Kulturális Egyesület gondozásában jelent meg, a 21. Marosvásárhelyi Nemzetközi Könyvvásáron mutatták be novemberben, majd Háromszéken több helyszínen. A verskedvelő csíkszeredai közönség a tegnap esti könyvbemutatón ismerkedett a kötet verseivel.
Ki vagy te, Fekete Vince? - indította a beszélgetést Csutak Judit. Fekete Vince szerint erre a kérdésre csak körülírással lehet válaszolni, bár a költészet középpontjában ez a kérdés folyamatosan ott van. Röviden talán a legjobb válasz a kérdésre, hogy „erdélyi magyar költő."  Válaszában arra is kitért, hogy számára a legnagyobb szabadság, ha verseket olvasva, írva töltheti idejét.
A Vak visszhang című kötetet Csutak Judit Fekete Vince vé-s kötetének is nevezte, a címekben többször visszatérő vé hangra utalva, többek között utalva a Védett vidék-re, és a kötet címadó versére is, arra kérdezett rá, hogy ez szándékos volt, vagy véletlenszerű a kötetben. Fekete Vince szerint mindez csupán véletlenül alakult így, nem a költői szándék műve.
A kötet verseiről beszélve Csutak Judit kifejtette, hogy Fekete Vince szembesül az élet végességével, majd megbékél a világgal. Műfajilag a kötet versei közt szonett, rondó, időmértékes vers és prózai költemény is található. A költői parafrázisok, többszörös irodalmi utalások, az intertextualitás jellemzik Fekete Vince költői szövegeit, ezt illusztrálva olvasta fel Csutak Judit a Film című verset – amelyet a költő Lövétei Lázár Lászlónak ajánl, de a versben Babits és Csokonai versszövegeire való utalás is jelen van.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése