2015. december 18., péntek

Hangok folyóján - Tóth Krisztinával találkozhatott csíkszeredai olvasóközönsége
Tóth Krisztina nemzetközileg elismert, József Attila- és Artisjus-díjas, a Magyar Köztársaság Babérkoszorújával kitüntetett költő, író, műfordító volt a Kájoni János Megyei Könyvtár meghívottja. A kortárs magyar irodalom egyik legolvasottabb és legelismertebb szerzőjének alkotói világába csíkszeredai olvasóközönsége is bepillanthatott a Hangok folyója címmel szervezett közönségtalálkozón, 2015. december 14-én. A Kájoni János Megyei Könyvtár előadótermében tartott találkozón Tóth Krisztina beszélgetőpartnere Pieldner Judit irodalomkritikus volt.
A Hargita Stúdió videója a találkozóról.
Hogyan születik a történet? - tette fel a kérdést az írónak Pieldner Judit. Tóth Krisztina elmondta, diákjait is mindig arra biztatja, járjanak nyitott szemmel, ne keressenek nagy történeteket, csak figyeljenek, járjanak nyitott szemmel és mindig szembejön a történet, amely akkor válhat közös történetté, mindannyiunké, ha jól írják meg. Saját tárcanovellái is ilyen módon születenek általában, például a Mikulás-sapka című, az ikerfiúk története, amelyet fel is olvasott a közönségnek.
A novelláskötetekről beszélgetve az író elmondta, hogy mindig ragaszkodik a strúktúrához, a Vonalkód 15 elbeszélésében például 15 különböző hang szólal meg, és mindenik elbeszélés címében szerepel a vonal szó. A Pixel minden fejezete egy-egy testrész története. A Pillanatragasztó huszonöt története egy-egy tükörcserép az elmúlt negyedszázadból, épp a rendeszeváltás 25. évfordulójára jelent meg. Épp a struktúra és a sajátos címek miatt is a fordítók számára gyakran jelent igazi kihívást Tóth Krisztinát fordítani.
Tóth Krisztina érzékenyen nyúl minden történethez, a legapróbb mozzanatokat is megragadva. Prózáját és verseit egyaránt sajátos érzékenység jellemzi. A közönség mindebből ízelítőt kapott, az író felolvasta még a Pillanatragasztó egyik novalláját, versei közül a Porhó címűt hallhatták a jelenlevők.
Természetesen gyerekeknek is ír, a beszélgetés végén A lány, aki nem beszélt és az Orrfújós mese című, a Móra kiadónál  frissen megjelent, gyerekeknek szóló köteteiről mesélt a közönségnek az író.
A találkozóról a sajtóban: Gellért Edit: Tóth Krisztina szerint bármit meg szabad írni, csak jól kell megírni. Maszol.ro, 2015. december 15.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése