2016. január 22., péntek

Dr. Balázs Lajos néprajzkutató "Székely halottaskönyvének" bemutatója

 


Dr. Balázs Lajos Csíkszentdomokos átmeneti, sorsfordító szokásait bemutató szokásmonográfiáit a magyar néprajztudomány mindeddig egyedülálló, meghatározó munkáiként tartják számon. A Magyar Kultúra Napja tiszteletére szervezett csíkszeredai rendezvények sorában mutatták be 2016. január 21-én könyvtárunkban a szokásmonográfiák harmadik kötetét, a Székely halottaskönyvnek is nevezett, Menj ki én lelkem a testből... címet viselő kötetet. Nagy érdeklődés övezte a bemutatót, amelyen Sarány István, a Pallas-Akadémia Könyvkiadó főszerkesztő-helyettese beszélgetett a szerzővel. A néprajzkutató vetítéssel kísért előadásában beszélt az emberi élet nagy sorsfordulóinak kutatásához kapcsolódó tapasztalatairól.
A Kájoni János Megyei Könyvtár A honismeret éve jegyében 2016-ban rendezvényeivel is igyekszik ráirányítani a figyelmet kulturális örökségünkre, nem utolsósorban neves személyiségeink életművére. Külön öröm, hogy dr. Balázs Lajos új könyének bemutatásával indíthatjuk a honimeret évét annál is inkább, mert csíkszentdomokosi néprajzi kutatásainak következtetései az egész magyarságra érvényes következtetéseket hordoznak - mondta el Kelemen Katalin köszöntőjében.
Dr. Balázs Lajos egyetemi oktatói munkája mellett a székely és magyar néprajz kutatója, elsősorban az emberi élet sorsfordulóinak szokásait kutatja. Néprajzi kutatói munkássága ismert és elismert határainkon túl is, itthon és Magyarországon is nagy számú tudományos, szakmai kitüntetéssel, díjjal, oklevéllel ismerték el. Többek között a Magyar Tudományos Akadémia "A külhoni magyar tudományosság jeles képviselője"címmel tüntette ki.
Sarány István kérdéseire válaszolva a Csíkszentdomokoson több mint négy évtizeden át végzett néprajzi kutatómunkájának tapasztalataiból leszűrt következtetéseiről beszélt Balázs Lajos, fotókkal és hanganyaggal illusztrálva rendkívül érdekes előadását. 
Balázs Lajos új könyvéről Sarány István Székely halottaskönyv című írása a Hargita Népe 2015. január 21-i számában olvasható.
Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése