2016. február 9., kedd

Ferenczes István új könyvének bemutatója: Arghezi édesanyja székely volt


Arghezi/Ergézi címmel, kétnyelvű kötetben jelent meg Ferences István költő izgalmas tanulmánya a múlt század egyik legjelentősebb román költője, Tudor Arghezi édesanyjának származását tisztázó kutatásáról. A Hargita Kiadó gondozásában megjelent kötet bemutatójára zsúfolásig megtelt könyvtárunk előadóterme. A kötetet Lövétei Lázár László, a Székelyföld folyóirat főszerkesztője ismertette és beszélgetertt a szerzővel.
A Hargita Kiadó gondozásában magyarul és román nyelven is közzétett tanulmányban Ferenczes István, a székely, magyar költő egy évszázados irodalomtörténeti rejtély nyomába eredt, fordulatos irodalomtörténeti nyomozásának eredményeként született meg a rendkívül izgalmas tanulmány, amelyben Arghezi édesanyjának kilétét tisztázza. A tanulmány román nyelvű változatát Bartha György fordításában olvashatjuk a kötetben.
A Babérkoszorú-díjas költő, Ferenczes István személyében elhivatott kutató jelentkezett, aki több éves kutatómunkájának köszönhetően bizonyította be, hogy Arghezi édesanyja a Bukarestbe került székely cselédlány, a szentkeresztbányai születésű Ergézi Rozália volt.
Lövétei Lázár László, a kötet szerkesztője felvezetőjében kiemelte, hogy származása ellenére Arghezi nagy román költő marad, ezt a tényt senki sem vonja kétségbe. Lövétei tolmácsolta Ion Nete újságíró, költő írását, amelyben Ferenczes kutatásait méltatja.
Ferenczes beszélt kutatásának indítékairól is, többek között felidézte, hogy Kányádi mesélt neki arról, hogy Arghezi beszélt magyarul, és gyermekkorában saját bevallása szerint hónapokat töltött Homoródfürdőn. A rendkívül izgalmas kötetben Ferenczes  nemcsak az Arghezi család eredetét kutatta, hanem a költő és édesanyja bonyolult kapcsolatát is vizsgálja, és az anya sorsát is végigkíséri haláláig. Az Arghezi-életműban, költészetében is megpróbálta fellelni a költő származásával kapcsolatos utalásokat.
A tanulmány korábbi, rövidebb változatát a Székelyföld folyóirat 2015-ös januári száma közölte, Ion Nete recenziója is a Székelyföldben fog megjelenni.Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése