2016. február 25., csütörtök

SZÉKELY JELKÉPEK, PECSÉTEN, CÍMERBEN - könyvbemutató2016. február 29-én, hétfőn 17 órai kezdettel a Kájoni János Megyei Könyvtár előadótermében mutatják be a Székely jelképek pecséten, címerben címmel megjelent tanulmánykötetet a szerzők. A kötetbemutatón jelen lesz Mihály János történész, a kötet szerkesztője, dr. Pál-Antal Sándor levéltáros-történész, Bernád Rita Magdolna levéltáros-történész, Zepeczaner Jenő történész-muzeológus, Bicsok Zoltán levéltáros-történész és dr. Szekeres Attila István címerkutató történész. A rendezvény szervezői a Hargita Megyei Hagyományőrzési Forrásközpont és Hargita Megye Tanácsa, társszervező a Kájoni János Megyei Könyvtár. 
A Hargita Megyei Hagyományőrzési Forrásközpont kiadásában megjelent és a székelység évszázados jelképeit ismertető könyv szerzői a Székely Címer-, Pecsét- és Zászlótörténeti Munkacsoport tagjai, a téma neves szakemberei, akik a tudományos igényeknek is megfelelő, ugyanakkor közérthetően megírt szaktanulmányaikkal jelentős mértékben hozzájárulnak a székelység által évszázadokon keresztül használt szimbólumok történetére vonatkozó ismereteink gyarapodásához. Bernád Rita Magdolna székely püspökök címereiről és pecsétjeiről, Bicsok Zoltan csík-, gyergyó- és kászonszéki nemesek állatalakos magánpecsétjeiről, Mihály János Székelyudvarhely város, dr. Pál-Antal Sándor pedig Udvarhelyszék címeres pecsétjéről közöl tanulmányt. A jelenkorral két közlés foglalkozik. Dr. Szekeres Attila István a 20. századi heraldikában használt székely jelképeket vette számba, Zepeczaner Jenő pedig Hargita megyei települések új címereit mutatja be.
A Székely szimbólumok nyomában (2009), a Jelképek a Székelyföldön (2011) és a Címer és pecsét a Székelyföldön (2012) című kötet megjelenését követően a Székely jelképek pecséten, címerben a negyedik önálló kiadvány, amely a több éve folyó hazai jelképtörténeti kutatások eredményeit tartalmazza. A könyv gazdag illusztrációs anyaggal egészül ki.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése