2016. február 8., hétfő

Zöld szerda: Kétkeréken a városban


A Zöld SzékelyFöld Egyesület és a Kájoni János Megyei Könyvtár által szervezett Zöld szerda beszélgetéssorozat következő, február 10-i témája a kerékpározás. Meghívottunk Simon Szilárd a székelyudvarhelyi Szekler Teker Egyesület vezetője, akik nemcsak a szabadidős kerékpáros tevékenységeket szerveznek az érdeklődők számára, hanem aktívan részt is vesznek a város kerékpáros stratégiájának kidolgozásában. Vidékünkön népszerűnek számít a kerékpározás, hiszen sokan választják ezt közlekedésre, a napi teendők elintézésre, vagy egyszerűen csak kikapcsolódás céljából. A népszerűséggel párhuzamosan egyre több probléma is terítékre kerül azonban, amelyek megoldására nem elég várni, hanem megoldásokat kell keresni. Íme néhány:
1. A kerékpársávon való közlekedést akadályozzák a gyalogosok.
Ennek oka egyrészt, hogy sok helyen hiányosak a kerékpársávok jelzései, főként a déli órákban zsúfoltak a járdák, és a gyalogosok miatt nem lehet használni a kerékpársávokat. Másrészt sokszor a figyelmetlenség az oka annak, hogy akadályozzák a megfelelő közlekedést.
2. Kerékpársávon parkoló gépkocsik. Cégek esetében lehet leggyakrabban tapasztalni, hogy az áruszállítók közvetlen az üzletek előtt állnak meg ki-be rakodni (pl. Kossuth Lajos utca), és ha nem a kerékpársávon állnak meg, hanem a járdán, akkor is átterelik a gyalogosforgalmat arra. Ugyanezzel találkozhatunk lakóházaknál is, amikor a kényelem miatt a nem használják a távolabb eső parkolókat, hanem a közvetlenül a bejárat előtt hagyják az autókat.
3. Felkészületlen kerékpárosok részvétele a közúti forgalomban. A kerékpáros forgalomban résztvevő gyerekek, felnőttek nagyon gyakran nem ismerik az alapvető kerékpáros közlekedési szabályokat, illetve ha ismerik is, nem mindig tartják be azt.
4. Nem megfelelően kialakított kerékpárutak. Két egyedinek mondható kerékpárút is van a városban (Szék útja, Taploca utca), ahol a nem megfelelően kialakított kerékpárút miatt nagyon sokan nem ezt, hanem az úttestet, a szemközti járdát használják közlekedésre.
A beszélgetésre február 10-én 17 órakor kerül sor a Kájoni János Megyei Könyvtárban.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése