2016. március 4., péntek

125 éve született Olosz Lajos - a költőre emlékeztek a Kájoni János Megyei Könyvtárban
.Olosz Lajos költő születésének 125. évfordulójára emlékezett a Helikon−Kemény János Alapítvány Csíkszeredában, a Kájoni János Megyei Könyvtár előadótermében tegnap, 2016. március 2-án. A Helikoni esték sorozat keretében szervezett emlékműsorban A kisjenői csonkafenyő címmel Cseke Péter irodalomtörténész tartott elődást Olosz Lajos pályaképéről, H. Szabó Gyula a Helikon−Kemény János Alapítvány elnöke Olosz Lajos és a helikoni közösség kapcsolatáról beszélt. Képek Olosz Lajos családi albumából címmel a költő unokája, dr. Olosz Klára vetített képes emlékezése zárta a rendezvényt.
A marosvécsi Helikon alkotói közé tartozó Olosz Lajos pályaképét Cseke Péter irodalomtörténész idézte fel. Kiderült előadásából, hogy ő maga 1968-ban ismerkedett meg személyesen Olosz Lajossal az Olosz által vezetett nagyzerindi irodalmi körben, mely a nevét fölvéve emlékét őrzi.
H. Szabó Gyula Olosz Lajos és a helikoni közösség kapcsolatának hátteréről töbek között elmondta, hogy Olosz 1926-ban részt vett az első helikoni találkozón, majd ő is tagja lett a helikoni írói közösséggel szembenálló, Berde Mária és Tabéry Géza kezdeményezésére megalakuló Erdélyi Magyar Írói Rendnek, az EMÍR-nek. H Szabó Gyula a költő későbbi irodalmi levelezéséből is idézett részleteket,a Helikon íróival való kapcsolatát elevenítve fel.
A költő Csíkszeredában élő unokája, dr. Olosz Klára vetített családi képei tették még bensőségesebb hangulatúvá az emlékestet. 
A sajtóban az eseményről: Gellért Edit: Gladiátorarc – Olosz Lajos költő megelevenedése Csíkszeredában. Maszol.ro, 2016. március 2.
Borbé Levente, a Csíkszeredai MÁG könyvtárosa a Hargita Megyei Iskolai könyvtárosok blogjában közölt beszámolót az eseményről.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése