2016. március 11., péntek

ANDRÁS IGNÁC: KÁSZONSZÉKI LÉLEKHARANGOK – könyvbemutató és előadás
András Ignác helytörténész, néprajzi író munkásságával sokat tesz Kászonszék értékeinek, hagyományainak megőrzéséért, megismertetéséért. A kolozsvári Verbum Kiadó gondozásában jelent meg legújabb kötete, Kászonszéki lélekharangok címmel. A Kászonszéki templomok, kápolnák, események és emberek a századok forgatagában alcímet viselő kötetet 2016. március 17-én, csütörtökön 17 órától mutatják be Csíkszeredában, a Kájoni János Megyei Könyvtár előadótermében. András Ignác munkásságát méltatja és a kötetet bemutatja dr. Balázs Lajos néprajzkutató, majd a szerző vetített képes előadásában nyújt ízelítőt a kászonszéki templomok, kápolnák, és a hozzájuk kapcsolódó események történetéből.
„Az egykori Kászonszék templomai és a köréjük szerveződő közösség, hozzájuk kötődő emberi sorsok, történelmi események bemutatására vállalkozom ezzel az írással, abban a reményben, hogy minden adat hozzájárul a földrajzilag viszonylag zárt világban élő kászoni ember egykori szellemi kultúrájáról, életéről és történelméről alkotott kép hitelkessé tételéhez." – olvashatjuk a könyv bevezető fejezetében.
András Ignác (Kászonjakabfalva, 1960) néprajzi író, helytörténész. A brassói egyetemen államvizsgázott pszichológiából. 1979-ben a kászonújfalvi általános iskolában kezdte pedagógusi pályafutását. 1990–1993 között a Hargita Megyei Táborigazgatóság vezetője volt, a kászonaltízi Dr. Lukács Mihály Általános Iskola igazgatója. Munkásságáért számos rangos díjban részesült, idén januárban vehette át Csíkszeredában tanítványával együtt a Németh Géza-emlékdíjat, a magyar kultúra megőrzéséhez és megmaradásához hozzájáruló munkásságáért. Helytörténeti és néprajzi kötetei a kolozsvári Verbum Kiadó gondozásában jelentek meg: A templom közelében még a sírban is (2008); A halálkapu mögött (2009); Temetőjük a nagyvilág (2009); A kőkerten túl (2009); Kápolna a falu felett (2009), néprajzi gyűjtőmunkájának eredménye a Kászonszék népi gyógyászata című kötete (2011, 2. bővített kiadás 2013), Tudomány s erény díszére. Lapok a kászonszéki oktatás 400 éves történetéből (2014). Kászonszéki lélekhgarangok (2015).

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése