2016. március 21., hétfő

BOGDÁN MÁRIA EMESE: INTŐ SZÜLŐKNEK, NEVELŐKNEK – könyvbemutató

Bogdán Mária Emese csíkszeredai testnevelő tanár Intő szülőknek, nevelőknek című könyve az Ábel Kiadó és a Csíkszereda Kiadóhivatal gondozásában jelent meg 2014-ben. A kötet csíkszeredai bemutatójára szeretettel várják az érdeklődőket a Kájoni János Megyei Könyvtárba, 2016. március 23-án, szerdán délután 17 órakor. A kiadványt Ráduly Róbert Kálmán közgazdász, politikus mutatja be, és beszélget a szerzővel.

Könyvében sokéves szakmai tapasztalatát összegzi Bogdán Mária Emese, összefoglalja pedagógusok, de főként szülők számára a mozgással, testneveléssel, testtartással kapcsolatos tudnivalókat, az iskoláskorban előforduló leggyakoribb tartáshibákat. Ugyanakkor a kötetből kitűnik a nagyon jól dokumentált elméleti háttér. Amint a cím is jelzi, inteni akarja a szülőket, nevelőket, felhívni a figyelmet arra, hogy az iskolai felméréseket alapul véve, egyre aggasztóbb a gyerekek egészségi helyzete. Az előszóban dr. Kraft Zsolt ortopéd-traumatológus főorvos elsősorban szülőknek ajánlja a könyvet, de feltétlenül családorvosoknak, pedagógusoknak és minden olyan személynek, aki egészséges életmódot szeretne élni a jövőben.
Sárosi Márdirosz Gabriella iskolaorvos ajánlása a kötet hátoldalán olvasható: „Iskolaorvosként azt tapasztaltalom, hogy az iskoláskor minden szakaszában nagyon gyakoriak a helytelen tartásból adódó rendellenességek, a mozgáshiány és a nem megfelelő táplálkozási szokások okozta elhízás. A rendellenességek száma folyamatosan nő. Erre csak összefogással reagálhatunk: az iskolaorvos, a szülő, a testnevelő és a gyermek közös munkája elvezethet a baj felismeréséhez, okainak tisztázásához, majd a fennálló baj orvoslásához. Ugyanakkor nagy hangsúlyt kell feketetnünk a baj megelőzésére: az egészséges életmódra. Ebben is kapaszkodót nyújthat e könyv. "

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése