2016. március 29., kedd

Szathmári Ferenc: Páll Ágoston a korondi fazekas – könyvbemutató
Páll Ágoston, a korondi fazekas címmel a Romániai Magyar Népművészeti Szövetség (RMNSZ) kiadásában megjelent kötet bemutatójára várják a csíkszeredai közönséget 2016. március 31-én, csütörtökön 17 órára, a Kájoni János Megyei Könyvtár előadótermébe A neves korondi fazekasmester, Páll Ágoston életútját végigkísérő beszélgető-könyv szerzője Szathmári Ferenc, a RMNSZ elnöke. A találkozó meghívottja Páll Ágoston, a többszörösen díjazott mester munkáit is megtekinthetik az esemény résztvevői. Bevezetőt mond Farkas Irén néprajzkutató, a beszélgetésekből összeállított kiadványt a szerző, Szathmári Ferenc ismerteti. A népi fazekasság kiváló mesteréről portréfilmet is láthatnak a jelenlevők, Fábián Kornélia Agyag tánca című filmjét,
A találkozó szervezői Hargita Megye Tanácsának támogatásával a Kájoni János Megyei Könyvtár, valamint a Romániai Magyar Népművészeti Szövetség.
„Páll Ágoston azok közé az alkotók közé tartozik, aki fazekascsalád leszármazottjaként, „beleszületett" a mesterségbe, kiskorától részt vett a család munkájában, eltanulta a mesterség szabályait. Fiatalságának útkeresése, a kitörés vágya nála is jelentkezik, de az időszakos sikertelenség, a helyben maradás örvendetes módon nem válik lehúzó, gáncsoló erővé. Szerencsés alkata inkább versenyre ösztönzi, előbbre viszi. " – olvashatjuk a kiadvány előszavában. Nem szokványos interjút tart kezében az olvasó, a szerző-kérdező baráti beszélgetésként indít, ez a közvetlen, bensőséges hangulat végigkíséri az egész beszélgetést. A kiadványban számos fotó dokumentálja a bemutatott gazdag életutat.
Páll Ágoston 1946-ban született Korondon. A mesterséget kisgyermekként édesapjától, idős Páll Lajostól, majd a Páll család három nemzedékét is tanító Bandi Dezsőtől tanulta. 1972-től a Korondi Fogyasztási Szövetkezet kerámiaegységének vezetője, 1978-tól a Hargita Megyei Fogyasztási Szövetkezet népművészeti egységeit irányítja, 1985 után a korondi kerámiaüzem igazgatója. A korondi kerámia legjobb szakértőinek egyike, munkáit hazai és külföldi kiállításon is bemutatta. Számos elismerésben, díjban részesült, 2011 májusában szülőfalujában vehette át munkásságáért az UNESCO Élő Szellemi Örökség-díját.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése