2016. április 25., hétfő

ALBERT ILDIKÓ: SZÓKRATÉSZ VÉDŐBESZÉDE – KÖNYVBEMUTATÓ

Szókratész védőbeszéde címmel jelent meg Albert Ildikó lergújabb könyve a szlovákiai AB ART kiadó gondozásában. A Könyvtári Napok rendezvényei sorában,  2016. április 26-án, kedden 17 órától mutatják be a kötetet a Kájoni János Megyei Könyvtár előadótermében. Balázs F. Attila, a kiadó igazgatója beszélget a szerzővel. A kötetből felolvas Balázs Éva színművésznő, közreműködik László Kata zongorán és Cseh Izabella oboán. A bemutató házigazdája: Kopacz Katalin-Mária könyvtárigazgató. Részletek alább:
Albert Ildikó legújabb kötete, a Szókratész védőbeszéde több szempontból is rendhagyó mű. Már műfajilag nehezen meghatározható. Talán akkor járunk a legközelebb az igazsághoz, ha azt mondjuk, hogy szösszenetek, mini esszék és rövid bölcsességek alkotják a kötet anyagát, melyek végül egységes képpé állnak össze, és egy személyes életfilozófia, saját, különbejáratú világnézet bontakozik ki belőlük. Rendhagyó a kötet létrejötte is. Az írások nagy része előbb a facebookon jelent meg, ott találkozott velük Balázs F. Attila kiadó és tett ajánlatot, melynek eredménye a bemutatandó kötet. Így történt meg az, hogy az erdélyi szerző művét a szlovákiai AB-ART kiadó gondozta és Győrben nyomtatták.
A rövid, cizellált, gyakran meghökkentő szempontokból láttató, a trenddel is szemben álló írások kifejezetten az önvallomás eredményei. A szerző saját, de mások által is használható válaszait tartalmazza létünk lényegi kérdéseire: alapfogalmainkat pontosítják, a világban elfoglalt helyünk egy lehetséges meghatározását adják, néha mindennapi gondjainkat fogalmazzák meg a továbblépés lehetőségét is megmutatva, szembesítenek rejtett vagy elnyomott érzéseinkkel és segítenek feltérképezni önazonosságunk tartópilléreit. A felvázolt világkép fogódzókat és egyben tartást jelent, segít élet és halál tisztánlátó értelmezésében, mely hozzájárul(hat) a belső biztonság kialakításához, a hithez, hogy képesek vagyunk legalább részben kézbe tartani sorsunkat. Vagy ahhoz, hogy elfogadjuk azt, amikor erre képtelenek vagyunk.
Albert Ildikó kötete az önértelmezésen túl bevallottan segítő szándékú is: „tudom és érzem, hogy kimondani, leírni dolgokat gyakran már önmagában gyógyír, mely hasonlóan jót tesz hallgatójának és olvasójának is, akin akár a katarzis, a felismerés öröme, akár az az azonosulás segít, mely lehetővé teszi számára, hogy felszabaduljon, jól érezze magát, mert valaki szóvá tette, kiállt helyette, szembe ment valami nyomasztóval, amely esetenként maga a kor szelleme".
Albert Ildikó Szászrégenben született, a kolozsvári BBTE pszichológia szakán diplomázott 1978-ban. Moldvába helyezték gyógypedagógusnak, majd beszédjavítással és munkalélektannal foglalkozott, tanári szakvizsgát is tett. 1986-tól klinikai pszichológusként dolgozik a csíkszeredai megyei kórházban, és a megyei fogyatékosságot megállapító, illetve igazságügyi elmeszakértői bizottság munkájában is részt vesz. 2003-tól publikál. Megjelent kötetei: Mindennapi lelkünk (2003); Az önpusztító lélek (2006); Egy görög, egy török (2008); Léleképítés (2009); A bölcsesség kezdete. Szentföldi útijegyzetek (2010); Az utazás divatja (2011); Örökzöld tabuk (2012); Az önpusztító lélek (második, javított, átdolgozott kiadás, 2014.)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése