2016. április 4., hétfő

Könyvbemutató Páll Ágostonról, az UNESCO-díjas korondi fazekasról, kiállítással és filmvetítéssel
A neves korondi fazekasmester, Páll Ágoston életútját kíséri végig az a beszélgető-könyv, amelyet 2016. március 31-én délután mutattak be a Kájoni János Megyei Könyvtár előadótermében. A Romániai Magyar Népművészeti Szövetség (RMNSZ) kiadásában jelent meg Páll Ágoston, a korondi fazekas címmel a rendhagyó interjúkötet, amelynek szerzője Szathmári Ferenc, a RMNSZ elnöke. Egy rendkívüli, példaértékű életútat és munkásságot ismerhetett meg a találkozó népes közönsége. Páll Ágoston, a korondi a népi fazekasság kiváló mestere, hagyományos értékeinket megőrizve teremt és alkot új értékeket, munkássága számos elismerésben díjban részesült, 2011 májusában szülőfalujában, Korondon vehette át munkásságáért az UNESCO Élő Szellemi Örökség-díját.

A beszélgetőkönyv szerzője, szerkesztője Szathmári Ferenc, az RMNSZ elnökeként fontosnak tartja széles körben ismertetni a hazai népművészet neves kortárs művelőinek értékes munkásságát. Előző kötetében, az Erdélyi Magyar Népművészek című kiadványban, amely 2012-ben jelent meg, a hazai népművészek szakmai bemutatását vállalta.
Farkas Irén néprajzkutató mutatta be a rendhagyó interjúkötetet, kiemelve a szerkesztő-kérdező és a bemutatott Páll Ágoston baráti kapcsolatát, és azt a közvetlen hangnemet, amely végigkíséri az egész kiadványt. A kötet számos fotóval is illusztrálja a gazdag életútat. Szathmári Ferenc vetítéssel kísért előadásban mutatta be Páll Ágoston életútját, munkásságát kiemelve a beszélgetések során megismert rendkívüli élet és teljesítmény tanulságait, amelyek közösségünk számára is példaértékűek lehetnek.
Az est folyamán megtekinthették a jelenlevők Fábián Kornélia Agyag tánca című filmjét is Páll Ágostonról, a népi fazekasság kiváló mesteréről, amelyet tavaly mutattak be először. A találkozó kötetlen beszélgetéssel és dedikálással ért véget, közben az érdeklődők Páll Ágoston szemet gyönyörködtető kerámiáiból ízelítőt is kaptak, a kiállított alkotásokból vásárolni is lehetett.Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése