2016. április 8., péntek

NÉPI JÁTÉKOK - JÁTÉKOS KÖNYVBEMUTATÓ A KÖNYVTÁRBAN


Rendhagyó, interaktív és játékos könyvbemutatón vehettünk részt a tegnap délután, 2016. április 6-án könyvtárunk előadótermében. A Népi játékok című,  Sepsiszentgyörgyön 2015-ben megjelent kötet szerzői voltak a vendégeink, Benkő Éva óvoda-pedagógus, játszóház vezető és Prezsmer Boglárka dramaturg, drámapedagógus. A Romániai Magyar Néptánc Egyesület és a Kovászna Megyei Művelődési Központ közös kiadványa, az Oktatási segédlet sorozat harmadik köteteként jelent meg, amelyhez CD és DVD melléklet társul, és egyedi azáltal, hogy kizárólag erdélyi népi játékokat mutatnak be a szerzők, valamint ezek pedagógiáját, aktualitását és hagyományait.
Az igényes, szép kiadványt fotók illusztrálják, köztük számos archív felvétel. A szerzők röviden ismertették a kiadvány tartalmát, majd ízelítőt is kaptunk a népi játékokból. A felnőttek és a jelenlevő gyerekek is örömmel vettek részt a játékban. Megtapasztalhattuk ismét  a közös játék örömét, hamarosan oldott hangulat alakult ki. 
A bemutatón elhangzott, hogy nagy felelősség hárul a pedagógusokra ezen a területen is, míg a régebbi generációk még belenőttek, egymástól tanulták ezeket a játékokat, ma a pedagógusok feladata, hogy a felnövő generációkkal is megismertessék a már feledésbe menő népi játékokat. A játék személyiségfejlesztő szerepéről is szó esett.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése