2016. május 25., szerda

AZ OLVASÓKÖR MÁJUSI TALÁLKOZÓJA: KENÉZ FERENC KÖLTÉSZETÉBŐL KOZMA MÁRIA NYÚJTOTT ÍZELÍTŐT

Az Olvasókör májusi találkozóját hétfőn, május 23-án délután tartottuk, tizenketten gyűltünk össze a könyvtár előadótermében.
A sóvárgás birodalma című Kenéz Ferenc kötet megjelenése kapcsán Kozma Mária író, a Pallas Akadémia kiadó főszerkesztője a Magyarországra áttelepült költő életútjáról, munkásságáról, jelentősebb köteteiről beszélt, költészetének sajátos jegyeire is kitérve. 
Sóvárgás birodalma többmúfajú szöveggyűjtemény, tartalmaz verseket, naplórészleteket, interjúkat - amelyet olvasva a Kenéz-életmű értékeit is tisztán láthatja az olvasó. A költészet lényegének a keresése, boncolgatása az egész Kenéz-életművön végigvonul, ezt a gondolatot versek, versrészletek felolvasásával illusztrálta Kozma Mária. A témáról tartalmas beszélgetés alakult ki. 
Kenéz irodalmi munkássága mellett komoly újságírói munkát is végzett, említette meg Cseke Gábor, aki fel is olvasott abból az internetes Kenéz-kötetből, amelyben húsz romániai magyar kisgyerek jövőképéről 1981-ben készült interjúk és a beszélgetések alapján később készült versek szembesülnek.
Az 1956-os forradalom irodalmi mejelenítése témájához kapcsolódó ismeretető is elhangzott, ezúttal dr. Pongrátz Gergely Corvin-köz 1956 cimű memoárjával kapcsolatos véleményéről Somay Pál számolt be.
Befejezésül Zsigmond Márton olvasta fel Hamvas Béla 1956-al kapcsolatos gondolatait.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése