2016. május 20., péntek

AZ OLVASÓKÖR MÁJUSI TALÁLKOZÓJA A KÖNYVTÁRBAN

Az Olvasókör májusi találkozójára a szokásos időpontban, a hónap harmadik hétfőjén, május 23-án, 16.30-kor várják a kör tagjait és minden érdeklődőt a Kájoni János Megyei Könyvtárban. A kör honlapján ezúttal is elérhető Cseke Gábor író ajánlója:
A találkozó napirendjén két irodalmi munka megbeszélése szerepel. Részletek alább: 
Elsőként Kenéz Ferenc A sóvárgás birodalma című "emlékkönyvéről" (2015) Kozma Mária irónő, a Pallas-Akadémia kiadó főszerkesztője ismerteti gondolatait. A kötet szerkesztőjeként közvetlen rálátása van a mű keletkezéstörténetére, beszámolója rávilágít arra, mi a helye egy ilyen emlékkönyvnek az illető szerző munkásságában, illetve a könyvkiadásban, mennyiben szól az olvasóhoz, illetve a szakemberhez egy-egy ilyen, formailag nehezen meghatározható, "műfajtalan", ám olvasmányos kiadvány. A kötetről ajánlás olvasható a Pallas Akadémia kiadó honlapján.
A második ismertetett könyv az 1956-os tényirodalom körébe tartozik, sokáig tiltólistán szerepelt, csak szamizdat kiadásban volt olvasható. Szerzője a magyar forradalom és szabadságharc egyik kiemelkedő, ám vitatott személyisége, a Corvin-köz parancsnokaként ismert Pongrátz Gergely, aki a bukás után hosszas nyugati emigrációban várta a hazatérés lehetőségét. Corvin-köz, 1956 című memoárja, mely legelőször 1982-ben, szerzői kiadásban látott napvilágot, mindenek előtt szubjektív élmények alapján állítja elénk a forradalmi események menetét, a szerző csatlakozását a szabadságharcosokhoz, nem rejtve véka alá a szabadságért küzdők emberi hibáit, tévedéseit.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése