2016. május 25., szerda

ELLENZÉKBEN, ELLENSZÉLBEN - NAGY BENEDEK PARLAMENTI FELJEGYZÉSEIBŐL KÉSZÜLT KÖTETÉNEK BEMUTATÓJA
2016MÁJ
25
Ellenzékben és ellenszélben. Politikusi feljegyzések oldalnézetből (1989 december – 1993 január) címmel frissen jelent meg Nagy Benedek közíró legújabb kötete, a csíkszeredai Pallas- Akadémia kiadó gondozásában. A szerző parlamenti naplójának első részét tartalmazó kötetet 2016. május 24-én mutatták be könyvtárunkban. Sarány István, a könyv szerkesztője beszélgetett a szerzővel, és a kötethez jegyzeteket és névmutatót készítő Vas Rékával.  
Nagy Benedek azon kevesek közé tartozik, akik szeretik dokumentálni munkájukat - hangzott el Sarány István felvezetőjében. A kötetben felidézett kilencvenes évek időszakáról egyre több memoár, visszemlékezés jelenik meg, ami történelmi távlatból nézve könnyebbé teszi a történészek munkáját. 
Nagy Bendek megírta 56-os emlékeit, börtönéveit, életének történéseit is, Erdélyi kötéltánc címmel 2013-ban megjelent életrajzi kötetének eredeti mottója: kudarcból kovácsolj életet, otthont, hazát.  Ez a mottó végigkíséri életét, hangsúlyozta Sarány István a bemutatón, és feltette a kérdést: Honnan a késztetés a naplóírásra? 
Az utókor tanulságára a megtörtént eseményeket rögzíteni hasznos dolog  fejtette ki válaszában a szerző. Új kötetének alapját parlamenti jegyzetfüzeteinek sora képezi. A füzetekből, mint kiderült a beszélgetésből, legalább 45 darab őrződött meg, teleírva az 1989-1996 közötti két parlamenti törvényhozási ciklus ülésein készült jegyzeteivel. A most megjelent kötet 1993-ig tartalmazza a feljegyzéseket, Vas Réka jegyzetei és az általa készített névmutató a szakmabeliek és az érdeklődő laikus olvasók, a mai fiatalok számára is könnyebben befogadhatóvá teszik a szöveget, amely a romániai magyar kisebbség 1989 utáni történetére, valamint az RMDSZ történetére vonatkozó számos adalékkal is szolgál. 
Vas Réka szerint a könyv a mai fiatal olvasó számára a korszak sajátos szellemiségébe, hangulatába nyújthat betekintést. A kötet másik értéke szerinte még az, hogy jelen ven benne a szubjektivitás, de a szerző soha nem bocsátkozik személyeskedésbe.
Nagy Benedek nem rejti véka alá a véleményét, új könyvében is markáns véleményt fejt ki, akár negatívat is az akkori események szereplőiről. A romániai rendszerváltás utáni korszak politikai küzdelmeit belülről, megélt, személyes élmények által, egy romániai magyar kisebbségi politikus szemszögéből láttatja a könyvben.
Sarány István kérdéseire válaszolva Nagy Benedek felidézte a könyvben tárgyalt időszak parlamenti csatározásait, saját vívódásait, kitért az elért eredményekre is, az egyházi és közösségi ingatlanok visszaszolgáltatásáért folyó közdelemre. A találkozón jelenlevő Székedi Ferenc közíró, aki ugyancsak aktív résztvevője volt az 1990-es évek első felében a politikai küzdelmeknek - a csíki RMDSZ területi elnökeként is - hozzászólásában felidézte ezt a vitákkal tele időszakot, többek között az akkori Csíki Lapok elindítását, amely az első számítógéppel szerkesztett újság volt Csíkszeredában. A közösség iránti felelősség vállalását emelte ki Nagy Benedek közéleti pályája egyik fontos jellemvonásaként.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése