2016. május 6., péntek

MÁRTON ÁRON, ERDÉLY NEVELŐ PÜSPÖKE – KIÁLLÍTÁS
Márton Áron püspök tiszteletére, születésének 120. évfordulója alkalmából A Kájoni János Megyei Könyvtár elődótermében 2016. május 10-én, kedden, 17 órakor nyitják meg a Márton Áron, Erdély nevelő püspöke című kiállítást, a XII. Hargitai Megyenapok rendezvényeinek sorában.
Márton Áron püspök munkásságának jelentős részét alkotja nevelői tevékenysége, neveléssel kapcsolatos írásai, gondolatai ma is érvényes, aktuális üzenetet hordoznak, akárcsak megírásuk idején, a mai nevelők, oktatók, papok, és szülők számára. 
Márton Áron születésének 120. évfordulóján Erdély püspökét mint nagy hatású nevelőt állítja előtérbe a könyvtár elődótermében nyíló dokumentum- és fotó kiállítás. A megnyitón közreműködnek a Segítő Mária Római Katolikus Gimnázium diákjai.
A nagy püspök gazdag szellemi hagyatékából a neveléssel kapcsolatos munkásságát, az ifjúsághoz és a jövő nemzedékeit nevelőkhöz szóló gondolatait, írásait mutatja be a tárlat, elsősorban az Erdélyi Iskola című folyóiratban, és a korabeli erdélyi magyar katolikus sajtóban, 1933-1945 közt megjelent írásai tükrében.
Kisebbségbe került népének igazi nevelője Márton Áron püspök. Kortársai közül György Lajos egyetemi tanár nevezte őt „Erdély nevelő püspökének", Venczel József szociológus „népnevelő, irányt-szabó és számon-kérő személyiségnek" nevezte a nagy püspököt.
„Akik őrhelyen állnak, éber figyelésre és megsokszorozott munkára vannak kötelezve." – hirdette Márton Áron. Fiatal kolozsvári papként, 1933 szeptemberében György Lajos nyelvész professzorral együtt indította útjára az Erdélyi Iskola című oktatásügyi és népnevelő folyóiratot. Munkatársai segítségével – akiknek sorában ott volt Venczel József, a neves társadalomkutató és a különböző szaktudományok jeles művelői – Erdély legszínvonalasabb nevelésügyi folyóirata született meg.
Maga mellé állítva Erdély szellemi elitjét, Márton Áron azzal a céllal adta ki a folyóiratot, hogy az ifjúság neveléshez segédanyagot nyújtson, az Erdélyi Iskola vezércikkeiben, tanulmányaiban elsősorban azok felé fordult, akik hivatásszerűen élik meg a nevelés feladatait.
A kiállításon a falakon látható pannókon Márton Áron püspök írásaiból, vezércikkeiből szemlézett, kinagyított szövegrészletek olvashatók, amelyek ma is elgondolkodtatnak, irányt mutatnak a mai nevelőknek és felnövő nemzedékeknek is. A Kájoni János Megyei Könyvtár gyűjteményeiben megőrzött kiadványok eredeti példányai is láthatók, amelyek a két világháború között igen jelentős értéket képviseltek, amelyekről azonban 1990 előtt mélyen hallgatott a hivatalos kánon. A szövegek mellett fotók teszik szemléletessé a tárlatot, valamint Márton Áron püspök életét és munkásságát bemutató új kiadványok is megtekinthetők a tárlat anyagában.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése