2016. július 12., kedd

A KÖNYVTÁRKEZELÉS ALAPJAI - SZAKMAI KÉPZÉS KÖNYVTÁROSOKNAK A KÁJONI JÁNOS MEGYEI KÖNYVTÁRBAN

A Romániai Közkönyvtárak Országos Egyesülete (Asociaţia Naţională a Bibliotecilor Publice din România – ANBPR) 2016. június 27- július 8. között könyvtárosképzést szervez a csíkszeredai Kájoni János Megyei Könyvtárban.
A szakmai képzés résztvevői többnyire Hargita megye közkönyvtáraiban, vagy iskolai könyvtáraiban dolgozó könyvtárosok. A két egymást követő évben, két szakaszban megszervezett képzés első szakaszát tavaly júniusban bonyolították le, amelynek során a köny- és könyvtártörténet, könyvtári állománykezelés, osztályozás, katalogizálás, statisztika, intézményi kommunikáció,valamint könyvtári szolgáltatások területeken bővítették tudásukat a résztvevők. A képzés második, befejező szkasza július 8-ig zajlik, a megyei könyvtár felnőttképzéssel is foglalkozó munkatársainak bevonásával, az ANBPR szkmai irányításával. Idén az említett területeken szerzett ismeretek elmélyítése mellett a könyvtári tájékoztatás és bibliográfia, a projektmenedzsment és a könyvtári szakmai szervezetek területén szerezhetnek ismereteket a résztvevők. A tanfolyam része ugynakkor a kötelező szakmai gyakorlat is, a szervezők a szakmai ismeretek gyakorlati alkalmazására helyezik a hangsúlyt.
Július 4-én dr. Hermina Anghelescu, a könyvtártudomány doktora, egyetemi tanár (School of Library & Information Science,Wayne State University) tartott előadást, amely nyitott volt minden érdeklődő számára. Interaktív előadásán elsősorban az online adatbázisokról és azok használatáról nyújtott gyakorlati jellegű bemutatót a hallgatóságnak, valamint az új könyvtári szolgáltatásokról is beszélt.
A tanfolyam résztvevői záróvizsgán vesznek részt, amely írásbeli tesztből és egy saját könyvtári projekt bemutatásából áll, a sikeres záróvizsgát követően a könyvtári szakképesítést hivatalosan igazoló oklevelet kapnak.Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése