2016. október 28., péntek

GYEREKEK A KÖNYVTÁRBAN – SZAKMAI KÉPZÉS HARGITA MEGYEI KÖNYVTÁROSOKNAKA Kájoni János Megyei Könyvtár és a budapesti Könyvtári Intézet együttműködése révén, a Könyvtárak határok nélkül című továbbképzési program keretében Hargita megyei könyvtárak munkatársai kétnapos szakmai képzésen vettek részt 2016. október 25-26. között. Gyerekek a könyvtárban címmel Budavári Klára, a Magyar Könyvtárosok Egyesülete Gyermekkönyvtári Szekciójának alelnöke tartotta az interaktív szakmai képzést a gyermekek könyvtári ellátásának módjairól, módszereiről, lehetőségeiről.
A képzés ugyanakkor a Kájoni János Megyei Könyvtár által 2016-ban Hargita megyei könyvtárosok számára szervezett szakmai-módszertani találkozó-sorozat része. 
A kétnapos képzésen résztvevő könyvtárosok a program során nem csak elméletben ismerkedhettek olyan módszerekkel, amelyek a gyermekkönyvtárosi munkában és általában a gyermekek könyvtári ellátásának területén hasznosíthatók. Szó volt a gyermek, a könyvtár és a könyvtáros szerepéről a gyermekek életében. Egyéni és csoportos könyvtári foglalkozások változatait és típusait mutatta be, amelyek a könyvtár helyi adottságai, a szervező könyvtáros személyisége, illetve a résztevők életkora függvényében számtalan változatban valósíthatók meg.
Budavári Klára több évtizdes gyermkkönyvtári tapasztalata alapján beszélt a sajátos nevelési igényű, fogyatékkal élő és hátrányos helyzetű gyerekek számára szervezhető fogalkozásokról is, valamint a szabadidős foglalkozások szerevzéséről és a gyermekkönyvtár reklámozásának eszközeiről és módszereiről is. Az előadó vetített képek és reklámanyagok bemutatásával szemléltette a könyvtári foglalkozások módszertani kínálatát.
A képzés felszabadult, oldott hangulatban zajlott, a résztevők csoportos és csapatépítő játékok során interaktív módon, gyakorlatban sajátíthattak el olyan módszereket, amelyek révén bevonzahatják a könyvtárba a gyerekeket a legfiatalabb életkortól kezdődően. Számos olyan foglkozás ötlete hanzott el amely nem igényel sok anyagi ráfordítást, viszont szükség van olyan személyekre, akik segítik a könyvtárost akivitelezésben, ezek lehetnek akár szülők, önkéntesek, pedagógusok, stb. A tanfolyam résztvevői hasznos, kivitelezhető foglalkozás-ötleteket meríthettek a magyarországi könyvtárak gyermekkönyvtárainak kínálatában már működő, hagyományteremtő jó példák megismerése révén.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése