2016. október 4., kedd

SZERELMEKRŐL ÉS IGAZI HŐSÖKRŐL – NYÁRY KRISZTIÁNNAL TALÁLKOZHATTAK A CSÍKSZEREDAI OLVASÓK
Csíkszeredai olvasóival találkozott Nyáry Krisztián, az Így szerettek ők című, magyar írók és művészek szerelmi életéről szóló, valamint az Igazi hősök – 33 magyar és a Merész magyarok – 30 emberi történet című sikerkönyvek szerzője. A Kájoni János Megyei Könyvtár előadóterme ezúttal is szűknek bizonyult, a 2016. szeptember 30-án szervezett találkozón Murányi Sándor Olivér népes közönség előtt beszélgetett Nyáry Krisztiánnal, főleg megjelent köteteiről, készülő új könyvéről és terveiről faggatta a szerzőt.
Nyáry Krisztián 2012 elején barátai szórakoztatására kezdte publikálni a facebook-on magyar írók és művészek szerelmi életéről szóló képes etűdjeit, amivel néhány hónap alatt nagy népszerűségre tett szert. A bejegyzésekből Így szerettek ők címmel két kötet született, az elmúlt évek emlékezetes könyvsikerei. A valós, dokumentált, de kevesek által ismert izgalmas, párkapcsolati történetek felidézésével szerethető, hús-vér embereket mutat be. Ezek a történetek újdonságként hatnak, még az irodalombarátok számára is. Szándékosan egyforma hosszúságú történetek, amelyek magyar írók egy-egy kevéssé ismert szerelmi történetét mutatják be. 
Igazi hősök és Merész magyarok címmel, 2014-ben és 2015-ben megjelent könyveiben olyan emberekről írt, akiknek élete és személyes döntései ma is példaértékűek, többek között Márton Áron püspökről, aki felemelte szavát a zsidótörvények ellen, amikor az egyház vezetői hallgattak.
Több ilyen emberről írtam, különböző világnézetű emberekről, lényegében teljesen mindegy, hogy mi az ember világnézete, az számít, hogy, ezek az emberek, amikor egy sorsfordító döntést meghoztak, egy pillanatra elgondolkodtak, és nem magától értetődően aszerint döntöttek, amit a többség elvárt, hanem mertek másként dönteni - osztotta meg Nyáry Krisztián a talákozó résztvevőivel a kötetek születésének történetét.
Idén novemberben jelenik meg ötödik kötete, a magyar festők, többek közt Czóbel Béla, Rippl-Rónai József, Munkácsy Mihály, Lotz Károly, Zichy Mihály, Szinnyei Merse Pál, Márffy Ödön magánéletét bemutató Festői szerelmek. Murányi Sándor Olivér kérdésére válaszolva Nyáry Krisztián azt is elmondta, új kötetet tervez, amely a legkülönbözőbb műfajban született száz magyar levelet gyűjti össze, amelyek fontosak kultúránk története szempontjából.
A találkozó végén hosszú sorban álltak a kötetek dedikálására várva a jelenlevők, akikkel még elbeszélgetett a szerző.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése