2016. október 3., hétfő

ZENÉS EMBERSZABÁS – LACKFI JÁNOS, HERCZKU ÁGNES ÉS SINHA RÓBERT ELŐADÁSA CSÍKSZEREDÁBANNagy sikerrel mutatkozott be Csíkszeredában Herczku Ágnes énekes, Sinha Róbert gitárművésszel és Lackfi János költővel készült Zenés emberszabás című közös előadásával. Az előadók a Kájoni János Megyei Könyvtár meghívására érkeztek városunkba, a műsor egy készülő közös kiadvány, az Emberszabás színpadi változata. A Csíki Mozi negytermében szervezett előadást több mint 200-an láthatták, a közönség állva ünnepelte az előadókat a műsor végén. Részlet az előadásból a Youtube csatornán 
Az előadók több székelyföldi helyszínen bemutatták műsorukat, a körút fő szervezője a Sepsiszentgyörgyi Bod Péter Megyei Könyvtár.Sinha Róbert és Herczku Ágnes már több Lackfi-verset is hangszerelt, elnyerve a közönség és a költő tetszését is.
 „Egy igazi jó megzenésítéssel új mű jön létre, hatásának felét a szöveg, felét a zene adja. Mondhatjuk úgy is, hogy a szöveg visszatalál a benne szunnyadó zenéhez. Ráadásul én is visszatalálok a bennem elvermelt zenészhez, hiszen valaha operaénekesnek készültem"- mondja Lackfi János egyik interjúban.
Hercku Ágnes gyönyörű énekhangján, Sinha Róbert gitárjátékával kísérve szólaltatott meg néhány csodálatos népdalt és feldolgozást a Lackfi versek mellett.
Tengerszem, a Faggató, vagy a Semmidal című versek egyetemes sorai, ugyanakkor személyes igazságok, érzelmek és gondolattársítások, melyek Herczku Ágnes gyöngéd, mégis szenvedélyes hangján, Sinha Róbert bátor hangszerelésében mélyen megérintik a befogadót.
A Lackfi-versek közül a zsoltárokból kettőt Az összekeverés zsoltárát és A kiöntés zsoltárát hallottuk a költő előadásában. De humoros-parodisztikus prózai írásaiból is izelítőt kapott a közönség. Elhanzott néhány a Milyenek a magyarok? (2012), a Milyenek MÉG a magyarok? (2013) és a Három a magyar igazság (2014) című publicisztika-kötetek fergeteges humorú, parodisztikus szövegeiből. De olyan versekből is hallottunk, amelyeket a családi lét mindennapjai ihlettek, mint a Zsámbéki kör című Arany-paródia,  a József Attila Altatójának párja a Keltető, az Anyám tyúkja átirataként született Apám kakasa.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése