2016. november 24., csütörtök

A POLITIKA SZÍNPADÁN - BORBÉLY LÁSZLÓ BESZÉLGETŐKÖNYVÉT MUTATTÁK BEBorbély László a romániai rendszerváltó nemzedék egyik meghatározó képviselője, közgazdász, politikus, parlamenti képviselő, Románia közmunkaügyi és területrendezési miniszteri tisztségét töltötte be 2004-2008 között. A csíkszeredai Alutus kiadó gondozásában frissen jelent meg A politika színpadán című beszélgetőkönyv, amelyben Ágoston Hugó pubicista kérdéseire nyíltan, a további politikai szerepvállalás terhétől felszabadultan válaszol Borbély László, betekintést engedve kisebbségi politizálásunk kulisszáiba, de saját hétköznapi életébe is. A Kájoni János Megyei Könyvtárban, 2016. november 22-én délután, népes közönség jelenlétében mutatták be a kötetet, házigazdaként Kopacz Katalin könyvtárigazgató köszöntötte a vendégeket. A kötet jelentőségéről Borboly Csaba politológus, Hargita Megye Tanácsának elnöke beszélt, Borbély Lászlóval az est folyamán Székedi Ferenc közíró, médiaszakértő beszélgetett.
Székedi Ferenc hét fő témakört érintő kérdéseire válaszolt Borbély László, Temesvárról, a forradalomról, a rendszerváltásról, a fekete márciusról, Neptunról, az ellenzéki- és a kormányszerepről, az az RMDSZ színeiben folytatott, politikai küzdelmekről is szó esett az est folyamán.
Borbély László visszatekintett a kezdetekre, a kötetben is felidézett '80-as temesvári egyetemi évekre, amikor még színjátszóként kapcsolódott be a diákok kulturális mozgalmaiba. A korszak sajátos hangulatát, Király László Amikor pipacsok voltatok című verse idézte meg, amelyet a barát és diáktárs, Csutak István előadásában, gitárkísérettel hallgathattak meg a jelenlevők.
Székedi Ferenc  jegyzetében (Maszol.ro 2016. november 21) ugyancsak az olvasók figyelmébe ajánlja A politika színpadán című kötetet:
„Borbély László, soha nem a délibábokkal füstölgő, hanem az erdélyi magyarság hétköznapjait és a romániai politikai valóságot jól ismerő, a bukaresti politikai küzdelem fegyvereit többbször is győzelemmel forgató politikusa visszavonul az aktív szerepléstől, és feltehetően főleg a Bernády-alapítvány és az egyetemi tanárság maradnak számára a megnyugvás ösvényei. A Markó Béla utószavával megjelent könyv címe – A politika színpadán – kissé távolságtartó, mindaz azonban, ami mögötte van, egyáltalán nem az.
Mindazok, akik elolvassák, nem csupán Borbély Lászlóval, hanem önmaguk negyedszázados életének a hátterével is találkozhatnak benne. Egy rendszerváltó nemzedék tapasztalataival, amelyeket örökségül hagynak az utánuk jövőknek."
Borbély László a jövőre vonatkozó terveiről elmondta, bár visszavonult az aktív politizálástól, a háttérből továbbra is tanácsaival segíti a fiatal, feltörekvő generációt. A találkozó a kötet dedikálásával ért véget.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése