2016. november 25., péntek

AZ OLVASÓKÖR NOVEMBERI TALÁLKOZÓJAA 2016. november 28-án, hétfőn délután, a Kájoni János Megyei Könyvtár előadótermében sorra kerülő, immár tizenkilencedik találkozón közmegegyezéssel két témát tűzött napirendre az Olvasókör. Az első egy 56-os regény: Tibor Fischer A béka segge alatt (Magyar Könyvklub, 2005). A második téma: Mit üzen a mai olvasóknak a 2016-os irodalmi Nobel-díj (A Bob Dylan jelenség)?
A magyar származású, de angliai neveltetésű és kultúrájú regényíró (sz. 1959, Stockport), aki a rendszerváltás éveiben (1988-1990 között) Budapestről tudósította a The Daily Telegraph-ot. Ezalatt került kapcsolatba a magyarországi politikai-társadalmi valósággal (lásd a 2014-ben a VS-nek adott interjúját), első komolyabb irodalmi sikerét A béka segge alatt című regényével érte el (1992), s 1993-ban a Granta irodalmi folyóirat a húsz legjobb fiatal angol író közé választotta; műveit huszonöt nyelvre fordították le. A regény alapanyagát az iró kosárlabdázó szüleinek a sorsa szolgáltatta, a háború utáni, magyar népi demokrácia éveiből. Tibor Fischer szülei ugyanis az 56-os szabadságharc bukása után nyugatra disszidáltak. A cselekmény 1944-től, a második világháború végétől 1956 november elejéig terjedő időszakot fogja át, amikor a főhős, aki maga is belekeveredik a forradalmi eseményekbe, nyugatra menekül.
A köri megbeszélésen Zsombori Vilmos vállalta a mű objektív, pozitivista bemutatását, a kritikai megközelítést Cseke Gábor végzi el.
Az idei irodalmi Nobel-díj világszerte élénk vitákat váltott ki, magának a díjazottnak a hozzáállása és vélekedése az ügyben sem egyértelmű. Az olvasókörön megkíséreljük egyrészt megismertetni egymással a különböző szempontú esztétikai vélekedéseket, másfelől a magyarul elérhető Bob Dylan szövegek ismeretében megközelíteni a költő-énekes művének eszmei-esztétikai üzenetét, megfogalmazni, mit nyújt számunkra ez az életmű.
A kör honlapján, amelyet Cseke Gábor író működtet, további támpontokat találhat az érdeklődő a találkozó témáiról. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése