2016. november 7., hétfő

SZŰZ MÁRIA JEGYESE - AZ IDEI MARGÓ-DÍJAS, MILBACHER RÓBERT TALÁLKOZOTT A CSÍKSZEREDAI OLVASÓKKAL


Az idei Margó-díjas,  Milbacher Róbert magyarországi író találkozott a csíkszeredai olvasókkal. A Kájoni János Megyei Könyvtárban tartott könyvbemutató esten, 2016. november 4-én Milbacher Róbert beszélgetőtársa Szegő János irodalomkritikus, a budapesti Magvető Kiadó szerkesztője volt, a rendezvény házigazdájaként Murányi Sándor Olivér író köszöntötte a jelenlevőket.
A Magvető Kiadó gondozásában jelent meg 2016-ban Milbacher Róber első prózakötete, a Szűz Mária jegyese, amely azonnal rangos szakmai elismerésben és kiváló kritikai és közönségfogadtatásban részesült. 
"A Szűz Mária jegyese ötletesen gondolja újra a novellaciklus műfaji lehetőségeit és kereteit. Ebben a könyvben az otthonos és az otthontalan, az ismerős és az idegen nem ellentétei, hanem inkább következményei egymásnak. Mert mindenkinek jár egy külön bejáratú Macondo." - olvashatjuk a kötet fülszövegében
A szerzőt Szegő János irodalomkritikus, a Magvető szerkesztője faggatta a könyvbemutató esten, érdekfeszítő beszélgetés bontakozott ki. Először Milbacher Róbertet, mint embert mutatta be a szerkesztő. Az író mesélt arról, hogy pécsi egyetemi tanárként, irodalomtörténészként vidéken, egy Pécs melletti kis faluban él. 
Szegő János többek között arról kérdezte, hogyan született meg az irodalomtörténész kebelében az író. Válaszként Milbacher elmondta, természtesnek tartja, hogy irodalomtörténészként prózát írjon, neves elődök példái - többek között volt tanára, Szilasi László  példája is - bátorították erre. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése