2016. november 2., szerda

SZŰZ MÁRIA JEGYESE – MILBACHER RÓBERT KÖNYVBEMUTATÓ ESTJE

Milbacher Róbert vehette át idén a legjobb első prózakötetért járó Margó-díjat október 16-án este, a Margó Irodalmi Fesztiválon. Az író Szűz Mária jegyese című kötetéért kapta a díjat, a Magvető kiadásában megjelent kötet egy meg nem nevezett magyar falu történeteit gyűjtötte össze. „A hol abszurd, hol humoros formában megjelenő emberi életek mélyén tragikus történetek, elhallgatások, a tabuk töréspontjai rajzolódnak ki" – emelte ki a legjobbnak ítélt első kötetről Gaborják Ádám, a zsűri tagja.
A csíkszeredai irodalombarátok örömére székelyföldi körútja során Milbacher Róbert a Kájoni János Megyei Könyvtár vendége lesz november 4-én, pénteken délután 17 órától. A közönségtalálkozón Szegő János, a Magvető könyvkiadó szerkesztője beszélget az íróval, az est házigazdája Murányi Sándor Olivér író. 
„Egy falu valahol Magyarországon, valamikor a közelmúltban vagy a lassított jelenben. Egy hely, ahol minden megtörténik, ami emberrel megtörténhet. Egy kockás füzet, amibe a különc Bizdó Józsika állandóan jegyzetel; azt is, amit lát maga körül, de még inkább azt, amit hall. A történetekben a mendemondák, a pletykák, a tabuk és a hiedelmek működésükben mutatják meg a trauma, az amnézia és a közösségi emlékezet összekapcsolódásait. Elbeszélői nyelve rétegzett: eleven, lendületes és ironikus. A Szűz Mária jegyese ötletesen gondolja újra a novellaciklus műfaji lehetőségeit és kereteit. Ebben a könyvben az otthonos és az otthontalan, az ismerős és az idegen nem ellentétei, hanem inkább következményei egymásnak. Mert mindenkinek jár egy külön bejáratú Macondo." – olvashatjuk a kötetről a kiadó ajánlójában.
Milbacher Róbert 1971-ben született Kaposváron. A Somogy megyei Nagybajomban nőtt fel, Kaposváron érettségizett, az egykori JATE (ma SZTE) magyar-történelem szakán diplomázott (1994). Itt doktorált 1999-ben XIX. századi magyar irodalomból. Azóta is a korszak kutatója. Négy könyve jelent meg a témában. Legutóbbi tanulmánykötete (Bábel agoráján) a nemzeti irodalom emblematikus szövegeit értelmezi újra. Rendszeresen közölt kortárs kulturális és irodalmi kritikákat. Jelenleg a Pécsi Tudományegyetem tanára, egy Pécshez közeli, mecseki faluban él. A Szűz Mária jegyese az első prózakötete, amely elnyerte 2016-ban a Margó-díjat.
Margó-díjas kötetéről bővebben a Könyvesblogban olvashatunk. 
Margó-díjat 2015-ben alapította a Margó Irodalmi Fesztivál a Könyvesblog szakmai együttműködésével. A díj a legjobb első prózakötetes szerzőnek jár, magas szakmai presztízzsel bíró elismerés, a kortárs irodalmat és az olvasást népszerűsíti. A díj kiemelt támogatója Budapest Főváros Önkormányzata, az AEGON művészeti díj, a Bookline és a Balassi Intézet. Idén összesen 21 kötetet neveztek, amelyekből a szakmai zsűri előbb egy tízes rövidített listát állított össze, majd az utolsó körben a legjobb három mű között döntött.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése