2016. november 10., csütörtök

VÁRADI PÉTER PÁL ÉS LŐWEY LILLA: ERDÉLY – ÉLETÜNK, ÚTJAINK

Az ismert veszprémi szerzőpáros, Váradi Péter Pál és Lőwey Lilla új erdélyi témájú albumokkal mutatkozik be Csíkszeredában.
A Hattyúdalocska - Veszprém felé – Erdély felé – Életünk, útjaink című kötetben közös barangolásra hívják a szerzők az erdélyi tájak rajongóit.
A Keleti-Kárpátok-Szórványmagyarság 2., Kárpátok koronája című sorozat záró kötete.  
Az albumok mellett bemutatásra kerül Tamási Áron születésének 120. évfordulójára készült 2017-es falinaptáruk is.  
Magyar Nyelv Napja alkalmából a  Kájoni János Megyei Könyvtárban, 2016. november 11-én, pénteken 16.30 órakor kezdődő könyvbemutatón vetített képes előadás keretében mutatják be a szerzők a köteteket. Váradi Péter Pál fotográfus saját fotóit vetíti, előadó Lőwey Lilla irodalomkutató, szövegíró. A verseket tolmácsolja: Soós Andrea előadóművész. Közreműködik Deáky András.
Hattyúdalocska - Veszprém felé – Erdély felé – Életünk, útjaink című kötetben közös barangolásra hívják a szerzők az erdélyi tájak rajongóit. 42 honismereti és irodalmi fotóalbum elkészítése után saját kutatói munkáik titkaiba engednek bepillantást, ahogy hónapról hónapra, évről évre járták az utat Veszprém és Erdély különböző tájai között. Veszprémben élnek, ott dolgozzák fel az Erdélyben gyűjtött természeti-történelmi ismereteket, s a közben bemutatják a szerzett barátságok történetét, megnevezik segítőiket, pártfogóikat, a gyűjtőmunka szépségét, buktatóit, eredményeiket. Miközben bemutatják gyermekkorukat, az album valóságos korképet nyújt a 2. világháborútól napjainkig. A könyv különlegessége, hogy első két fejezetét Lőwey Lilla lánya, Soós Andrea írta, aki állandó versmondója könyvbemutatóiknak, a gyűjtőmunkának is aktív szemlélője lehetett. Az album lemezmelléklettel jelent meg, a szerzőpáros legkedvesebb, erdélyi költőktől származó verseit tartalmazza, Soós Andrea tolmácsolásában. Ráadásként hallható a CD-n Perjés Klára 2010-ben, Erdélyben készített „Arcvonások" című riportja a szerzőkkel.
Keleti-Kárpátok-Szórványmagyarság 2., a Kárpátok koronája című sorozat záró kötete. Az első és a 2. kötet – a Déli-Kárpátok – Ősvárak 1., 2. címmel 2013-ban illetve 2014-ben készült, a Keleti-Kárpátok 1. kötete, a Kárpát-kanyar, tavaly jelent meg. A mostani fotóalbumban földrajzi szempontból – észak felé haladva a Déli- és a Keleti-Kárpátok gerincén, a Kárpátok koronáján, hajdan volt „ezeréves határaink" földrajzi és történelmi szépségeit, érdekességeit gyűjtötték össze a szerzők. A páratlan, festőien szép vidék természeti és történelmi hagyományait is bemutatják, fellelhető ősvárakkal együtt. A kötethez Deáky András nyugalmazott gyimesbükki tanár írt előszót. Az albumok mellett bemutatásra kerül Tamási Áron születésének 120. évfordulójára készült 2017-es falinaptáruk is.
A kétszemélyes PéterPál KönyvKiadó Váradi Péter Pál – Lőwey Lilla: Erdély – Székelyföld című honismereti fotóalbum-sorozatának gondozása céljából jött létre. A Veszprémben élő házaspár-szerzőpáros gyökerei Erdélybe nyúlnak: Váradi Péter Pál (Pro Comitátu-, Magyar Örökség-díjas és a Magyar Érdemrend Lovagkeresztje tulajdonosa) Nagyváradon, Lőwey Lilla Szovátán született. Mindketten Tamási Áron és Gizella-díjasok.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése