2016. december 21., szerda

ABSZTRAKT, GRAFITTISZERŰ FORMAVILÁG - KOPACZ LÁSZLÓ ALKOTÁSAIBÓL NYÍLT KIÁLLÍTÁS A KÖNYVTÁRBAN
Kopacz László csíkszeredai képzőművész újabb alkotásai tekinthetők meg a Kájoni János Megyei Könyvtár előadótermében.  Az Underground Totemek című kiállítás megnyitójára népes érdeklődő közönség gyűlt össze tegnap, 2016. december 20-án délután. Túros Eszter művészetörténész méltatta a kiállított alkotásokat, amelyek formavilágára az absztrakt és a figurális sajátos összekapcsolódása, a grafittiszerű ábrázolásmód jellemző.  
A fiatal képzőművész Csíkszeredában született 1992-ben, a Nagy István Művészeti Középiskolában, majd a kolozsvári képzőművészeti és formatervezői egyetemen végezte tanulmányait, ugyanitt mesterképzésen vett részt. Volt már ösztöndíjjal Londonban, jelenleg ugyancsak egy ösztöndíj-programnak köszönhetően Budapesten tanul. Több pályázaton és kiállításon is részt vett munkáival, első egyéni kiállítása 2013-ban volt látható szintén a csíkszeredai könyvtárban.
Kopacz László aránylag hamar rátalált egy graffitiszerű, absztrakt formavilágra, amit folyamatosan tökéletesít és csiszolgat. Az egyetemi évek alatt ehhez hozzákapcsolódott egy igen erőteljes realisztikus fonal, jelenleg e kettő között próbál egy „közös hangot" találni.
A cím nem véletlen, igazi underground figura maga az alkotó is, hiszen az extrém sportok világában szocializálódott, bár ő maga soha nem grafittizett, a kiállított alkotások egyértelműen a grafittik világát idézik - mondta el Túros Eszter a fiatal művészről, aki absztrakt és figuratív találkozási lehetőségeit keresi saját szűrőin keresztül.
Emlékezetes, összetéveszthetetlen képi világú alkotó Kopacz László. Attól igazán izgalmas ez a kiállítás, hogy két, egymással nagyon ellentétes, de  mégis valahogy egymással kibékülő kifejezésmódot társít, egy már-már fotorealizmusba hajló ábrázolásmódot társít egy grafittik világát idéző, expresszív, de tiszta színvilágú kifejezésmóddal. E két ábrázolásmód sajátos ötvöződése, illetve a kettő közötti átjárás keresése tükröződik a mostani kiállításon látható alkotásokban is - hangzott el a művészettörténész felvezetőjében. 
A kiállítás címében is jelzett totemek, az ősi, törzsi kultúrák világát is megidézik az alkotások, amint a képzőművész elmondta, a közelmúltban régi kultúrákat is tanulmányozott,  ezek jel- és formavilága is vonzza. 
Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése