2016. december 8., csütörtök

GAZDA JÓZSEF VOLT A KÖNYVTÁR VENDÉGE: A HAJÓTÖRÖTT CÍMŰ ÚJ REGÉNYÉT MUTATTÁK BE


A Kájoni János Megyei Könyvtárban működő Olvasókör decemberi találkozóján Gazda Józsefet, a  80. évét betöltött neves szociográfiai-, és művészeti írót látta vendégül. Idén októberben jelent meg Budapesten Gazda József új regénye, A hajótörött,  amely 1956-ban játszódik, a magyar szabadságharc előtti hónapok Romániájában. A meghívottal életéről, munkásságáról és új könyvéről Cseke Gábor író, az olvasókör vezetője beszélgetett.
A házigazdák nevében Kelemen Katalin üdvözölte a vendéget és mutatta be röviden életpályáját, munkásságát.
A Kovásznán élő Gazda József író, nyugalmazott tanár neve Kárpát-medence szerte ismert, számos könyv, főleg művészeti monográfiák, útirajzok, szociográfiák szerzője. Életrajzi adatait az érdeklődő megtalálhatja lexikonokban és az interneten is, számos interjú, beszélgetés és egy portréfilm is elérhető a (You tube csatornán), amelyekből megismerhetjük nem mindennapi életpályáját, munkásságát. Gazda József idén töltötte be 80. évét, akik ismerik, tudják róla, hogy kutatói munkáját nyugdíjazása után sem hagyta abba, az erdélyi művelődési életben ma is jelentős szerepet tölt be. 
Az est folyamán tartalmas beszélgetés bontakozott ki, Cseke Gábor kérdéseire válaszolva Gazda József beszélt új regénye, A hajótörött témaválasztásáról. Kiderült az is, hogy az alaptörténet maga megtörtént eset, a regény hősét élő személyről mintázta, a regény azonban fiktív környezetbe helyezi a cselekményt.    A történelem szörnyű arcát akarta megmutatni, amely körülöttünk van, és amit még nem írt ki kellőképpen az irodalom - mondta el a regényről a szerző.
Korábban megjelent munkáiról, művészeti témájú írásairól és a népi-nemzeti szociográfiai műfajban született írásairól is kérdezte Cseke Gábor az írót. Az első ilyen témájú munkája az Így tudom, így mondom című, 1980-ban megjelent kötet volt, ez indította el a ''nemzeti szociográfia'' műfajának megteremtése utján. A kötet számos dokumentumértékű fotót tartalmaz, a szerző saját felvételeit.
Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése