2017. január 13., péntek

NAPLÓK VILÁGA - AZ OLVASÓKÖR JANUÁRI TALÁLKOZÓJA

Gazdag tevékenységre tekinthet vissza a Kájoni János Megyei Könyvtárban két esztendeje működő Olvasókör. A huszonegyedik találkozót 2017. január 16-án, hétfőn 16.30 órától tartjuk. A tervek szerint az irodalmi naplók világában fogunk kalandozni 2017-ben, a témáról, a találkozók programjáról és még sok érdekességről tájékozódhat az érdeklődő az Olvasókör honlapján, amelyet Cseke Gábor író, a kör animátora működtet. Bővebben:  
„Az Olvasókör huszonegyedik találkozója, amelyet 2017. január 16-án tartunk, egyúttal a kör két esztendei fennállását és folyamatos tevékenységét is jelzi. A találkozón, amely a januári harmadik hétfőn, 16.30 perckor kezdődik, az új esztendőre szóló témajavaslatnak megfelelően írói, illetve irodalmi értékű naplókkal szándékozunk megismerkedni. Igazából csak belekóstolni tudunk abba a széleskörű naplóirodalomba, mely csak látszólagosan hordaléka (vagy nyersanyaga) az írói munkának, igazából elismert irodalmi műfaj és a világirodalom története, s vele együtt a magyar irodalomtörténet is egész sor kiemelkedő, műalkotásrangú írói naplót tart nyilván.
Az első találkozó felvezetőjében az érdeklődők megismerkedhetnek a naplók sokoldalú műfaji szerkezetével, jellegzetességével, áttekintjük a könyvtár és a köri tagok rendelkezésére álló, elérhető, megbeszélésre érdemes naplók címlistáját, elosztjuk az évi feladatokat, és amennyiben az idő engedi, sor kerül az első konkrét ismertetésre is; a bemutatandó napló szerzője és címe egyelőre legyen meglepetés.
Addig is érdemes konzultálni a honlapon található, Naplók világa cimű fejezetünket, ahol feltüntettük a megbeszélésre javasolt műveket, egyesekhez már háttéranyagokat is mellékeltünk. Közös érdekünk és szándékunk, hogy a napló műfajának legizgalmasabb és legtanulságosabb darabjait emeljük a figyelem középpontjába. Ezek közé tartoznak véleményünk szerint Karinthy Frigyes gyermekkori naplói is, amelyekben több éven át nem csak gyermekkorának eseményeit, hanem sajátos világlátását és serdülőkori gondolatait, félelmeit és fantáziálásait is papírra vetette.
Hasonlóképpen érdekesnek ígérkezhet Kőrösi Csoma Sándor apokrif útinaplója, amelyet a nagy székely magyarságkutató és tibeti nyelvtudós levelei, feljegyzései alapján állított össze nagy történelmi hűséggel Bernard le Calloc'h neves francia Kőrösi-kutató.
Igyekszünk elmélyedni az ugyancsak izgalmasnak tűnő apokrif Rejtő Jenő-naplóban is, amit a nagy szórakoztató regényiró könyvei és feljegyzései alapján állított össze Matuscsák Tamás.
Minden érdeklődőt szeretettel várunk a Naplók világába tervezett kirándulásainkra!"

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése