2017. február 17., péntek

KALANDOZÁS A NAPLÓK VILÁGÁBAN – AZ OLVASÓKÖR FEBRUÁRI TALÁLKOZÓJA

A Kájoni János Megyei Könyvtár mellett működő csíkszeredai Olvasókör 2017-re a Naplók világának megismerését tűzte ki célul, az idei esztendőben is 10, havonta megrendezett találkozóval számol, a nyári hónapok (július, augusztus) "vakációt" jelentenek a kör számára. A februári találkozó időpontja 2017. február 20., hétfő, 16.30, a Kájoni János Megyei Könyvtár előadótermében. A találkozón Zsombori Vilmos ismerteti Norman Lewis: Nápoly, 1944. (Európa, 1989) című írói naplóját, amelynek helyszíné a második világháborús Nápoly, ahová a jeles angol író háborús önkéntesként, a szövetséges (brit) partraszállókkal együtt érkezett. 
A találkozók háttéranyagait, a javasolt témákat és böngészésre, olvasásra csábító érdekességeket tesz közzé Cseke Gábor író, a kör animátora a Csíkszeredai Olvasó Kör honlapján. Az idei témakörről a Naplók világa cím alatt olvashatunk. Részletek alább: 
Norman Lewis mint megannyi írótársa – a brit katonai elhárításnál teljesített szolgálatot a második világháború alatt. E minőségben Nápoly megszállásának idején azt a feladatot kapta, hogy a szövetséges katonai kormányzat munkáját biztosítsa és támogassa egy úgynevezett "kapcsolat-", érthetőbben besúgóhálózat kiépítésével. Norman Lewis így sajátos rálátással követhette nyomon Nápoly megszállásának ellentmondásos eseményeit, s az 1944-es évről szóló naplójában följegyez mindent, amit említésre méltónak talál egy jellegzetesen angol és kiművelt fő: a camorráról, a nápolyi maffiáról, felettesei üzelmeiről, a város letűnő arisztokráciájának különcségeiről, a kommunista konspirációkról,a dél-olaszok szerelmi szokásairól és szexuális életéről vagy éppen különös politikai viselkedéséről, a Vezúv negyvennégyes kitöréséről és a hozzá meg a városokhoz kötődő vallási hiedelmekről, s nem utolsósorban arról, hogyan is viselkedik egy megszálló, győztes hadsereg a második világháborúban. Naplója célratörő, sohasem fecsegő, a megcélzott tárgyra vonatkozik és pontos, realista tablója a megörökíteni szándékozott korszaknak.
A találkozón alkalmat teremtünk arra, hogy a jelenlévők jellegzetes, izgalmas részleteket hallgassanak meg a könyvből, amelyet elejétől a végéig átsző a brit lényeglátás és mindent megbocsátó, fanyar humor.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése