2017. március 6., hétfő

A FEHÉR-PATAK ÚTJA - KOZMA MÁRIA ÚJ, INTERAKTÍV REGÉNYÉNEK BEMUTATÓJA KÖNYVTÁRUNKBAN


Kozma Mária legújabb regényének csíkszeredai bemutatóját tartották 2017. március 2-án, tegnap délután. A Fehér-patak útja című regényt, amely a Pallas-Akadémia Kiadónál tavaly ősszel jelent meg, Sarány István, a kötet szerkesztője ismertette, majd a szerzővel beszélgetett. Az alkotómunka okáról és céljáról, az író könyvekhez kötődő kapcsolatáról, könyves munkásságáról is szó esett a Kájoni János Megyei Könyvtár előadótermében szervezett közönségtalálkozón. Bővebben:  
Kozma Mária új regényének kapcsán Sarány István először a történelmi regény szerepének változásairól beszélt. A Fehér-patak útja című regényt „Székelyföld történetébe ágyazott, önéletrajzi elemekkel átitatott eseménysorként" hirdeti a kiadó - hangzott el a bevezetőben, majd a szerkesztő kérdéseket tett fel a szerzőnek.
A beszélgetés során Kozma Mária válaszaiban arra is kitért, miért jelent meg „interaktív regény" alcímmel új regénye, az alcím első változataként ugyanis „az olvasó regénye" szerepelt. Folyamatosan kétféle nézőpont váltakozik a regényben, amelynek narrátora – aki egy személyben olvasója és írója is a történetnek – tulajdonképpen könyvtáros. A kétféle nézőpont váltakozásának megfelelően az események, történések, idősíkok folyamatos váltása is jellemző a regényre, az interaktívitás tehát a regény szövegén belül, a cselekményszövésben valósul meg.
A regényben a valóság és fikció mértéke is változó, arról is beesélt a szerző, hogy mit és mennyit mutathat meg magából az író. A megélt történelem és a történelmi távlat viszonyáról is szó esett, valamint arról is kifejette véleményét, hogy mit jelentett számára utat törni nőíróként a férfiak uralta irodalom világában. A „férfias" munkát végző és vállaló nők ma is gyakran szembesülnek a társadalomban élő előítéletekkel.
Az alkotó munkáról Kozma Mária kifejtette, inkább oka, mint célja van, az író-alkotó tevékenység feltétele az elkötelezettség, kitartó munka, tudás, önmgunkba vetett hit – fogalmazódott meg a beszélgetés során.
Az író arról is beszélt, hogy számára a könyv mindennapjait betöltő tárgyat jelent, a könyvekkel való foglalkozás életre szóló, múlhatatlan szeretet, ami energiát ad az alkotó munkához. Könyves emberként – több mint egy évtizeden át a megyei könyvtár dokumentációs részlegének régikönyvekkel foglalkozó könyvtárosaként, három évig könyvtárigazgatóként is tevékenykedett – mindig érdekelte a könyvek és könyvtárak sorsa, története, Írd le, hogy megmaradjon címmel 2014-ben jelent meg könyvtörténeti, kommunikációtörténeti könyve. A Pallas-Akadémia Kiadó főszerkesztőjeként több száz kötet irodalmi szerkeszője, könyvbemutatók, könyves találkozók szervezője és résztvevője. A szerkesztői munkát ma is végzi, közben aktív olvasóköri tag, mindezek mellett ott van számára az írás, az alkotás. Jelenleg a Hargita Népe hasábjain megjelenő Volt egyszer egy... című, művelődéstörténeti érdekességekről szóló tárca-sorozata mellett új könyvén dolgozik, amelynek témája ugyncsak a könyvek történetéhez kapcsolódik, árulta el a jelenlevőknek az író. A találkozó végén fel is olvasott egy részletet A fehér-patak útja című regényéből, végül dedikálta a kötetet.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése