2017. március 27., hétfő

HOSSZÚTÁVÚ ELŐREJELZÉS – BESZÉLGETÉS-SOROZAT BODOR ÁDÁM KOSSUTH-DÍJAS ÍRÓVAL

A kortárs magyar próza kiemelkedő alkotója, Bodor Ádám Kossuth-díjas író ismét Székelyföldre látogat márciusban, ezúttal is Murányi Sándor Olivér székelyudvarhelyi író vendégeként. Murányi a kortárs irodalom nagy neveit hozza el rendszerint székelyföldi irodalmi találkozókra, Bodor Ádámmal éves megszakításokkal szervezett beszélgetés-sorozatukat folytatják, amely a hatodik alkalomhoz érkezett. A csíkszerdai literatúrakedvelők a Kájoni János Megyei Könyvtárban 2017. március 29-én, 17órakor kezdődő irodalmi esten találkozhatnak az íróval.
Bodor Ádám páratlan irodalmi életművét olyan regények fémjelzik, mint a Sinistra körzet, vagy Az érsek látogatása, melynek fülszövegében Parti Nagy azt írta, hogy „becsukhatom, félretehetem, de nem tudom letenni". Meg hogy „szép, száraz, szenvedélyesen és takarékosan reménytelen." „Tárgyilagos, távolságtartó környezetleírás, szűkszavú dialógusok, néhány életmozzanatra korlátozódó cselekvéssor, a rejtély, a titokzatosság légköre és nagyon finom humor jellemzi műveit, amelyekből több filmfeldolgozás is készült." (http://cultura.hu/kultura/bodor-adam-80/)
Bodor Ádám Kossuth-díjas erdélyi magyar író 1936. február 22-én született Kolozsvárott. Karcolatokat és novellákat 1965-től kezdett publikálni az Utunkban,1969-ben megjelent első novelláskötete A tanú címmel, ettől kezdve az első Forrás-nemzedék tagjaként tartják számon. 1970 és 1975 között tagja volt a Román Írószövetségnek. 1982-ben Magyarországra települt, a Magvető Könyvkiadó szerkesztője volt, majd a Holmi folyóirat szerkesztőbizottsági tagja. Az igazi áttörést a Holmi novellapályázatán 1991-ben nyert első díj, valamint a Sinistra körzet (1992) című, sajátos irodalmi műfajú, regényszerű novellaciklus megjelenése jelentette. Az érsek látogatása (1999) a Sinistra körzethez hasonlóan átmeneti, behatárolhatatlan műfajú alkotás. 2011-ben a Magvető Könyvkiadónál jelent meg a Verhovina madarai. Változatok végnapokra. Művei közül többet is híres magyar rendezők filmesítettek meg.
Pályája során több rangos irodalmi díjat, elismerést kapott. 2003 márciusában vehette át a Kossuth-díjat „a közép-kelet-európai történelem meghatározó léthelyzeteit modelláló, egyetemes érvényű zárt szisztémák irodalmi megjelenítéséért, ember és természet kiszolgáltatottságának nagy erejű ábrázolásáért." 2012-ben megkapta a Szépirodalmi Figyelő Alapítvány díját, a Verhovina madarai című regényéért pedig a Szépíró Díjat. Bodor Ádám írói oldala a Digitális Irodalmi Akadémián (életrajzzal, kritikai referenciákkal, digitálisan olvasható művekkel) érhető el.
A rendezvény támogatói a Szépírók Társasága, a Magvető Kiadó, a G. Kulturális Egyesület, a Gondűző Étterem és Szálloda, a Kájoni János Megyei Könyvtár, valamint Hargita Megye Tanácsa.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése