2017. március 6., hétfő

TÖBB MINT 33.000 FELOLVASÓ A VILÁG 11 ORSZÁGÁNAK 169 TELEPÜLÉSÉN – A SZABÓ MAGDA FELOVASÓ MARATONRÓL SZÁMOKBAN

Összesített adatok a 2017. február 21-én lezajlott IX. nemzetközi felolvasó maratonról
A világ 11 országának 169 településén 33 063 felolvasó vett részt idén a 9. nemzetközi felolvasómaratonon. Idén a Kájoni János Megyei Könyvtár szervezésében 2017. február 21-én lezajlott közös felolvasáson Szabó Magda (1917-2007), irodalmunk kiemelkedő huszadik századi alkotója életművét szólaltattuk meg szerte a világban, születésének 100. évfordulóján. A határokon átívelő  rendezvény méretei, a felolvasók száma idén is bizonyítják, hogy az olvasás, az irodalom egyetemes értékeket közvetít. Elkészült idén is a maraton mérlege, adataink szerint országhatárainkon belül 28.576-an olvastunk fel Szabó Magda műveiből. 16 megye 137 településén, közel 200 intézményben szerveztek felolvasást, Székelyföld és Erdély számos településén, a szórványvidékeken át Bukarestig számos településén, de csatlakoztak a felolvasáshoz otthonról is, családok, magánszenélyek is.
A maraton fő szervezője immár negyedik éve a csíkszeredai Kájoni János Megyei Könyvtár, Hargita Megye Tanácsával együttműködésben. Köszönjük minden felolvasónak, aki bárhol a nagyvilágban csatlakozott a felolvasáshoz! Külön köszönet mindazoknak, akik megosztották velünk élményeiket a közös olvasásról! Köszönettel tartozunk a média, a sajtó munkatársainak, akik tudósítottak a maraton különböző helyszíneiről.

HAZAI RÉSZVÉTEL A SZABÓ MAGDA MARATONON
Idén az ország 16 megyéjéből 137 településről közel 200 intézmény, szervezet kapcsolódott be a felolvasás szevezésébe, több mint 28 500 felolvasóval. A következő megyékben olvastunk: Arad, Beszterce-Naszód, Bákó, Bihar, Brassó, Bukarest (Ilfov megye), Fehér, Hargita, Kolozs, Kovászna, Maros, Szatmár, Szeben, Szilágy, Temes.
Számos helyen aiskolák mellett települési könyvtárakban szerveztek felolvasást, sok helyen iskolai könyvtárakban zajlott a felolvasás. Kiemelten köszönjük minden könyvtáros kollégánknak a szervezést!
HARGITA MEGYE
Idén is Hargita megyében  a legnagyobb a felolvasásra jelentkezők és a résztvevő telpülések száma: 
 17 257 felolvasóval, a megye 62 településén, 99 intézményben szólaltattuk meg Szabó Magda életművét.
CSÍKSZEREDA
A város számos helyszínén zajlott a felovasás idén is, több mint 3.500 résztvevővel. A város intézményeiből 34 csoport jelentkezett felolvasásra, 9 tanintézményből. Az iskolák mellett kulturális intézmények, szervezetek, egyesületek is részt vettek idén is. A központi helyszínen, a csíkszeredai Kájoni János Megyei Könyvtárban több mint 230-an olvastunk feltiszteletbeli meghívottként László Judit, a maraton ötletgazdája indította a felolvasástBorboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke köszöntötte a jelenlevőket, majd Magyarország Csíkszeredai Főkonzulátusának megbízott vezetője, dr. Farkas Balázs konzul szólt a felolvasókhoz, ezt követően afőkonzulátus munkatárai olvastak fel. Egymást váltották a felolvasó csoportok a nap folyamán - a korábbi évekhez hasonlóan - helyi iskolák és intézmények népes csoportjai, a Nagy Imre Általános Iskola, a Segítő Mária Római Katolikus Gimnázium diákjai olvastak fel, illetve a Petőfi Sándor Általános Iskola hatodikos diákjai .Részt vett idén is Németh Géza Kulturális Egyesület (20 személy). Kora délután a Hargita Népe szerkesztőségéből érkeztek felovasni A könyvtárban működő Diákolvasókör tagjai vették át a stafétát, utánuk egy csíkszeredai Waldorfelőkészítő osztály szülőkkel közösen érkezett. A felnőttek olvasókörének tagjai és könyvtárosok is olvstak fel, de érkeztek felolvasni egyéni felolvasók is, idősek és fiatalok egyaránt.
A helyi középiskolák, általános iskolák és óvodák többségében szerveztek felolvasást saját székhelyükön, de több iskola küldöttsége a központi helyszínen, a megyei könyvtárban is olvasott. Kiemeljük a József Attila Általános Iskolát, ahonnan idén is teljes létszámban jelentkeztek, az iskola 700 diákja olvasott fel.
Székelyudvarhelyen 2 410 felolvasó vett részt 9 tanintézményből, valamint a Hagyományőrzési Forrásközpont, az Unitárius Nőszövetség is bakapcsolódott a felolvasásba. Székelykeresztúrról idén 5 intézményben több mint 1 335 felolvasó vett részt a maratonon. Gyergyószentmiklóson a Városi Könyvtár szervezésében  ezren olvastak fel, Gyergyóremetén  520-an.  A sort folytathatnánk, hiszen 62  településén szerveztek felolvasást megyeszerte.
ROMÁNIA - MEGYÉK:   
Maros megye követi Hargita megyét a résztvevő települések és felolvasók számával: a megye 37 településén 53 intézményben 5402-en olvastak fel.
Marosvásárhelyen 12 tanintézményében szevezetek felolvasást, amlyen összesen 1995 felolvasó vett részt, idén először a Marosvásárhelyi Rádió munkatársai is bakapcsolódtak a felolvasásba.
A hazai megyék közül harmadik Bihar megye 2095 felolvasóval, 7 településen 9 intézményben. Kovászna megyéből idén 1518-an olvastak, 12 település csatlakozott a maratoni felovasáshoz, Sepsiszentgyörgyön  4 intézményben több mint 700-an olvastak fel. 
Kolozs megye két településén Tordán és Szamosújváron is megszólaltak Szabó Magda művei, a szamosújvári Téka Alapítvány 382 felolvasóval csatlakozott az idei maratonhoz.
Bukarestben az Ady Endre Elméleti Líceum 90 diákja olvasott fel.
Idén is bekapcsolódhattak a közös felolvasásba az ország földrajzilag egymástól tábol eső települései, Arad, Temes, Szatmár, Szilágy, Szeben, Brassó, Beszterce-Naszód, Bákó és Krassó- Szörény megyék magyarsága.
Az erdélyi magyar szórvány közösségek számára a maraton idén is lehetőséget nyújtott arra, hogy ők is megélhessék az össszetartozás élményét.
KÜLFÖLDI RÉSZVÉTEL
Országhatárainkon túlról idén 4.487-an olvastak fel 10 ország 32 településén, 39 intézményben.
Magyarországról17 településről 3262 felolvasóval csatlakoztak a Szabó Magda maratonhoz. Budapestről a Magyar Olvasástársaság tagjai idén kapcsolódtak be először, de olvastak fel iskolákban, könyvtárakban művelődési intézményekben. A legtöbben Egerben, a Balassi Bálint Iskolában szólaltatták meg Szabó Magda Műveit. A következő magyarországi helységekből csatlakoztak intézmények: Eger, Vác, Gödöllő, Királyhegyes, Csanádpalota, Debrecen, Pécs, Dad, Baja, Budapest, Nagyhalász, Albertirsa, Tarnaméra, Püspökladány, Timár, Fadd, Székesfehérvár.
környező országok közül olvastak Felvidéken (Szlovákia): Ipolyság, Komárom, Szepsi könyvtárai, valamint a Dunamocsi Alapiskola szervezte meg a felolvasást. Kárpátalján (Ukrajnában) Gáton, a Kovács Vilmos Középiskolában olvastak fel.
Távolabbi országok részvétele:
Belgiumban idén is felolvastak a Brüsszeli Magyar Házban, Ferencz Ágnes szívet melengető beszámolóját idéztük honlapunkon. AEgyesült Királyságban Szóló Szőlő Chesteri magyar tanodában olvastak, Írországban, DublinbanNémetországból (Erbach és Bad König/Zell helységekből 6 személy) Svédországból idén is csatalkoztak a felolvasáshoz (Skane – 2 személy).
Az óceán túlpartján, az Amerikai Egyesült ÁllamokbanCleveland-ben a Bocskai Rádió munkatársai, Csibi Loránd szervezésében, Los Angeles-ben a Magyar Kulturális Intézet tagjai olvastak. 
A távoli szigetországból, a Perzsa-öbölben fekvő Bahrain-ből Deák Réka csatlakozott hozzánk felolvasóként.
Köszönet illeti a felolvasás megszervezéséért mindazokat, akik válallták a maraton népszerűsítését iskolákban, óvodákban, intézményekben, gyerekek, fiatalok, felnőttek és idősek körében. A rendezvény méretei, a felolvasók száma idén is bizonyítják, hogy az olvasás egyetemes értékeket közvetít. Köszönjük minden szervezőnek és felolvasónak, a közös olvasás révén jó volt ismét átélni az összetartozás élményét. 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése