2017. március 17., péntek

Ükanyámtól Petőfiig - Nagy Gyöngyvér előadása Március 15. alkalmából

Március 15. alkalmából Ükanyámtól Petőfiig – családtörténeti gondolatok Mezei József festőművészről címmel tartott vetítéssel kísért előadást Nagy Gyöngyvér március 14-én délután, a Kájoni János Megyei Könyvtárban.
Az előadó csíkszeredai fotográfus, a Csíki Székely Múzeum munkatársa, aki  néhány éve családtörténeti kutatásokba kezdett. A fotókkal és dokumentumokkal illusztrált előadásából kiderült, hogy ükanyja testvérét, Mezei József (1823-1882) festőművészt baráti szálak fűzték Petőfi Sándorhoz, a szabadságharc költőjéhez. A kutatásról, Petőfi és a festőművész megismerkedéséről és barátságáról is beszélt az előadó, felidézve az 1848-as forradalom és szabadságharc eseményeit, valamint Mezei József Orbán Balázshoz kötődő fényképész tevékenységét is. Részletek:
Nagy Gyöngyvér egy családi örökségét képező verseskötettől indulva jutott el Mezei József festőművész életrajzának kutatásához. Muhi Sándor Mezei József című monográfiája Csíkszeredában, a Pallas-Akadémia Könyvkiadó gondozásában jelent meg 2015-ben, a kötet nem született volna meg Nagy Gyöngyvér, az ősei emléke, családja története iránt szenvedélyesen érdeklődő családfakutató kitartó munkája nélkül.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése