2017. május 10., szerda

DÓZSA – A Dózsa György emlék-konferencia előadásait tartalmazó kötet bemutatója

Történelmünk egyik legismertebb személyisége, Dózsa György emlékére szerveztek konferenciát 2014. június 5–6-án Csíkszeredában, a nagy parasztvezér halálának 500. évfordulóján. A rendezvény kezdeményezője az Erdélyi Múzeum-Egyesület Csíkszeredai Fiókegyesülete volt.
„Dózsa személyét és szerepét különbözőképpen értékelték egy-egy adott korban: az árulótól, felségsértőtől a nemzeti hősig a teljes palettát végigjárta a történelemkönyvekben, legutóbbi reneszánszát a kommunista történetírás osztályharcos szellemében írt tankönyvekben élte meg, a kisemmizett parasztok hőseként, a hűbéri reakció áldozataként tisztelték." – írja Sarány István, a Hargita Népe napilap főszerkesztője a konferencia előadásait tartalmazó kötet fülszövegében.
A kötet szerkesztője dr. Balázs Lajos néprajzkutató, a Sapientia–EMTE professzor emeritusa, az EME csíkszéki szakosztályának vezetője. Megjelentetésének célja a magyarságtudomány gazdagítása, amely által a megismerés újabb adatait vihetjük be az egyetemes magyar szellemi körforgásba. A könyvet a Kájoni János Megyei Könyvtárban, 2017. május 11-én, csütörtökön délután 17 órától kezdődő találkozón ismerheti meg a csíkszeredai közönség.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése