2017. május 5., péntek

Krisztus király tiszteletére - András Ignác új könyvét mutatták be a nagykászoni templom történetérőlAndrás Ignác helytörténész, néprajzi író volt könyvtárunk vendége, 2017. május 3-án mutatták be Krisztus Király tiszteletére címmel megjelent kötetét, amely a nagykászoni római katolikus templom történetét mutatja be. A könyv idén jelent meg a kolozsvári Verbum Kiadó gondozásában. A Krisztus Király tiszteletére felszentelt templom bemutatásával a szerző tisztelegni kíván a megalkotó és fenntartó ősök emléke előtt, a múlt üzeneteit tolmácsolva, a jövőt remélve. Vetítéssel kísért előadásában András Ignác betekintést nyújtott a jelenlevő közönség számára is a templom és a hozzá kapcsolódó események, emberi sorsok történetébe. A bemutatón jelen volt a Verbum Kiadó vezetője, Gál György Attila, aki a kiadó tevékenységéről beszélt.
Immár a tizenkettedik könyve jelent meg András Ignácnak a Verbum Kiadó gondozásában, emelte Ki Gál György Attila,  utalva arrra, hogy a következő kötet már előkészületben van.
„A templomhoz kapcsolódnak az emberi élet sorsfordító eseményei: születés, házasság és halál...A születés, a nagykorúvá válás, a családalapítás nemcsak az egyén, a család életének nagy mozzanatai, hanem a zárt faluközzösségekben a közösség ünnepei is. Egy falu, egy közösség temploma nagyon sokat elárul a település múltjáról, történelméről" – fogalmazta meg a szerző könyvének előszavában.
Nagykászonban az első fatemplom Szent István király idejében épült, a második, Árpád-kori templom IV. Béla király rendelkezése alapján épült kőből, az 1241-es tatárjártás után, de 1301 előtt. Ezt a templomot 1487-ben részben átépítették, gótikus stílusban, ennek a templomnak  a szentélye ma is látható. A tempom 1939-1943 közt nyerte el jelenlegi formáját - tudtuk meg a szerző vetítéssel kísért bemutatójából. A templom egyik nevezetessége dr. Lukács Mihálynak,  a csíki bentlakásos iskolarendszer 18. századi megalapítájának kőszarkofágja.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése