2017. május 17., szerda

SZENT LÁSZLÓ NYOMÁBAN SZÉKELYFÖLDÖN – játékos könyvtári foglalkozások a Szent László-év jegyébenHelyszín: Kájoni János Megyei Könyvtár. A foglalkozások időpontja: 2017. május 22-től kezdődően az iskolai év végéig, illetve szeptembertől a következő tanév kezdetétől az egész év folyamán.  Ajánlott iskolai csoportok, osztályok számára, a 10 - 17 éves korosztályoknak. Részvételi feltétel: előzetes jelentkezés.
Szent László király alakját legendák idézik, hősiessége a székelyföldi templomokban a középkorból fennmaradt freskókon is megjelenik. Tiszteletére szentelt templomok és kápolnák, szobrok és helynevek őrzik a nagy király székelyföldi kultuszát, emlékét. A Kájoni János Megyei Könyvtár Szent László nyomában Székelyföldön címmel szervez interaktív játékos foglalkozásokat diákok számára, a lovagkirály trónra lépésének 940., szentté avatásának 825. évfordulója alkalmából meghirdetett Szent László-emlékévhez csatlakozva.
Jelentkezni és tájékoztatást kérni a programról a könyvtár helyismereti részlegén lehet. Kapcsolattartó: Kelemen Katalin és Máthé Izabella, telefon: 0720 544 093. Részletek a programról alább:
A Kájoni János Megyei Könyvtár történelmi-helytörténeti témájú oktató társasjátékának célja játékos formában megismertetni a Szent László alakjához kapcsolódó székelyföldi kulturális- és történelmi örökséget, legendákat, hagyományokat, építészeti és művészettörténeti emlékeket. A foglalkozásokon résztvevő csoportok, iskolai osztályok játékos formában értékes történelmi, irodalmi, helytörténeti ismeretekkel gazdagodnak, sajátos regionális identitásukban erősödnek.
A játék során 4 nagyobb témakörhöz kapcsolódó kérdésekre kell válaszolniuk a játékosoknak: Szent László, a lovagkirály élete; Szent László székelyföldi legendákban; Szent László alakja székelyföldi templomok freskóin, építészeti és művészettörténeti emlékek; Szent László kultusza Székelyföldön (települések névadója, templomok, kápolnák védőszentje, szobrok, emlékhelyek).
A társasjáték alapja Székelyföld térképe, amelyen Szent László személyéhez kapcsolódó településeket, helyneveket összekötő útvonalon kell végighaladnia a játékban résztvevő csapatoknak. Egyszerre maximum 6 csapat vehet részt a játékban, legtöbb 5 tagból állhat egy csapat, és egymást segítik a csapatok tagjai. (A játék kérdéseinek nehézsége a jelentkező csapatok korosztályának függvényében változik).
A szervezők a pedagógusok figyelmébe ajánlják a könyvtári foglalkozásokat, az Iskola másként program keretében, de bármikor lehet jelentkezni az egész év folyamán, a következő tanévben is.
A játékos foglalkozásokon a részvétel feltétele az iskolai osztályok, csapatok előzetes jelentkezése. A jelentkező csapatok előzetes felkészüléséhez könyvészeti anyagot, tájékoztatást nyújtanak a témában a szervezők a felkészítő pedagógusok részére.
Jelentkezni és tájékoztatást kérni a programról a könyvtár helyismereti részlegén lehet.
Kapcsolattartó: Kelemen Katalin és Máthé Izabella, telefon: 0720 544 093.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése