2017. szeptember 26., kedd

A VIDÁM KIRÁLYFI ÉS A LÁNGHAJÚ LÁNY - ZALKA CSENGE VIRÁG NEMZETKÖZI MESEMONDÓ ELŐADÁSA

Népmese napi rendezvényeink sorában szeptember 28-án, csütörtökön 12 órától ZALKA CSENGE VIRÁG nemzetközi mesemondó A Vidám Királyfi és a Lánghajú Lány című előadására szeretettel várjuk az érdeklődőket, gyerekeket és felnőtteket a csíkszeredai Szabadság térre. Részletek:
Zalka Csenge Virág nemzetközi mesemondó Magyarországról érkezik Csíkszeredába, hogy a népmesék varázslatos világába röpítse hallgatóságát. A mesemondás, akárcsak más előadó művészeti ágak nem csak passzió, de szakma is. Zalka Csenge Virág hivatásos nemzetközi mesemondóként járja a világot, rendszeresen fellép mesemondó fesztiválokon. Az Egyesült Államokban tanult hivatásos mesemondónak, és doktori fokozatot szerzett Kulturális Tanulmányok szakon. Könyvet is írt a nemzetközi mesemondás világában szerzett tapasztalatairól, amely Mesemondók márpedig vannak címmel 2016-ban jelent meg a budapesti Pont Kiadónál. Könyve nem csak mesemondóknak szól, hanem a nagyközönségeknek is, előszavában így vall a kötet születéséről: Mesemondásról beszélni csak mesélve lehet, úgy mutatom be a mesemondó világot, ahogyan én ismerem.
A Vidám Királyfi és a Lánghajú Lány címú előadás válogatás egy 19. századi Pályuk Anna nevű ruszin-magyar mesemondó egyedülálló (és máig jórészt kiadatlan) népmeséiből, melyekben jól ismert tündérmesei motívumok keverednek váratlan fordulatokkal, színesen különleges szereplőkkel, és mélységes emberszeretettel.
(A mesék angol nyelvű fordításaiból 2018-ban jelenik meg Zalka Csenge Virág kötete az Egyesült Államokban, Dancing on Blades címmel, a Parkhurst Brothers kiadó gondozásában.)
Zalka Csenge Virág a Holnemvolt Székelyföldi Mesefesztivál meghívottjaként érkezik Székelyföldre, 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése