2017. szeptember 20., szerda

CSEMPÉSZÁRU A KÖNYVTÁRBAN - SZAKÁCS ISTVÁN PÉTER NOVELLÁSKÖTETÉT MUTATTÁK BE

Szakács István Péter író Csempészáru című prózakötetét mutatták be a Kájoni János Megyei Könyvtárban 2017. szeptember 19-én, A Book Art kiadó gondozásában, Vida Gábor szerkesztésében megjelent kötetet Sarány István, a Hargita Népe főszerkesztője mutatta be és beszélgetett a szerzővel.
Szakács István Péter könyve lenyűgöző, úgy olvastam végig, mint egy skandináv krimit -  jelentette ki Sarány István az apokrifok alcímet viselő kötetről. A  három nagyobb tematikus egységre tagolódó novelláskötet első része, a Más mesék szövegeiben ott van a hatalom és a hatalom természete, a második rész bibliai átiratai átértelmezett, új megviláhgításba helyezett újszövetségi történetek, a harmadik egységben az utazás tematikája tér vissza, Szindbád napjainkban történő utazásait tartalmazza. 
A történetek körkörös építkezését és nyelvezetét is kiemelte Sarány István, megállapítva, hogy ezek mindig olyan történetek, amelyek az ismeretlenbe kaluzolnak, miközben jól ismert helyszíneken történnek.
Szakács István Péter történetei apokrifok, ahogyan az alcímben jelzi, olyasmikről szólnak, ami ősidők óta izgatja az embereket. Az irodalom is csempészáru, hiszen mindig van valami tilos és titkos benne, ezért is választotta alcímnek az apokrifokat  - mondta el a találkozón.
Az író szerint az irodalom olyan tudatmódosírtó szer, ami függőséget okoz, de nincs mellékhatása. Az irodalom varázslat, megszűnik az ami van, és egy másik világ nyílik meg általa, mindig megtöri a hétköznapit, van benne valami szakrális, várjuk, hogy megmerítkezzünk benne. Az író abban gyönyörködik, hogy örömet szerez magának is, másoknak is az írással.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése