2017. október 19., csütörtök

JÁTÉKOSAN SZENT LÁSZLÓ SZÉKELYFÖLDI TISZTELETÉRŐL - A NAGY IMRE ÁLTALÁNOS ISKOLA DIÁKJAIVALSzent Lászlóhoz kapcsolódó székelyföldi kulturális- és történelmi örökséggel, legendákkal, hagyományokkal, építészeti és művészettörténeti emlékekkel ismerkedhetnek játékos formában a Kájoni János Megyei Könyvtár által Szent László nyomában Székelyföldön címmel szervezett történelmi-helytörténeti témájú foglalkozásokon résztvevő diákcsoportok. 2017. október 16-17 között a VIII. Székelyföld Napok rendezvényeinek sorában szervezett foglalkozásokon  a csíkszeredai Nagy Imre Általános Iskola VI. osztályos diákcsapatai mélyíthették el Szent László székelyföldi tiszteletéhez kapcsolódó ismereteiket. A programot Hargita Megye Tanácsának Támogatásával szervezi a könyvtár.
A társasjáték alapja Székelyföld térképe, amelyen Szent László személyéhez kapcsolódó településeket, helyneveket összekötő útvonalon haladnak végig a játékban résztvevő csapatok. A játék során 4 nagyobb témakörhöz kapcsolódó kérdésekre válaszolnak a játékosok: Szent László, a lovagkirály élete; Szent László székelyföldi legendákban; Szent László alakja székelyföldi templomok freskóin, építészeti és művészettörténeti emlékek; Szent László kultusza Székelyföldön (települések névadója, templomok, kápolnák védőszentje, szobrok, emlékhelyek).
A 2017. október 16-17 között szervezett három foglalkozáson a csíkszeredai Nagy Imre Általános Iskola három osztálya, 80 tanuló vett részt, tanárnőjük, Nyírő Zsuzsanna felkészítésével. A kisdiákok 5 tagú csapatokat alkotva, játszva ismerkedtek a Szent Lászlóhoz kapcsolódó székelyföldi hagyományokkal, kulturális örökséggel. Megtudhatták többek között, hogy mely települések templomaiban láthatók a Szent Lászó legenda legismertebb vagy legrégebbi falképei, hol van Szent Lászlónak köztéri szobra, milyen települések viselik a nevét a nagy királynak, hogyan védte meg a székelyeket a legenda szerint a király, milyen hagyomány kapcsolódik az oroszhegyi urusos kúthoz, hogyan kapta a nevét Csíkszépvíz, milyen növény a Szent László füve.
A játékos foglalkozásokra továbbra is várják a csapatokat, a játék kérdéseinek nehézsége a jelentkező csapatok korosztályának függvényében változik. A részvétel feltétele az előzetes jelentkezés.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése