2017. október 10., kedd

Kistelepülési könyvtárfejlesztő program indítása Gyímesfelsőlokon

2017. október 11-én, 14.00 – 16.00 óra között kerül sor a Kistelepülési könyvtárfejlesztő program gyímesfelsőloki nyitórendezvényére, a községi könyvtárban.
A csíkszeredai Kájoni János Megyei Könyvtár 2015-ben a Homoródalmási Községi Könyvtárban indította a Hargita Megye Tanácsa által pénzügyileg jelentősen támogatott programot, melynek célja korszerű könyvtári szolgáltatásokhoz juttatni és szoktatni a megye falvaiban lakó gyerekeket és felnőtteket. 2016 folyamán bekapcsolódott a székelyvarsági és a farkaslaki könyvtár, 2017-ben eddig a bögözi, gyergyósalamási és a székelykeresztúri könyvtár.
 A kezdeti 30 000 lejes támogatásból a Kájoni János Megyei Könyvtár létrehozott egy könyvtárközi kölcsönzésre szánt, változatos tartalmú, tetszetős kivitelezésű új könyvekből összetevődő állományt, amelyet a programban résztvevő települések könyvtárainak meghatározott időre kölcsön ad. A lakosság a helyi könytárból kölcsönzi a könyveket és ugyanoda szolgáltatja vissza.
A hagyományos kölcsönzés mellett, különböző könyvtári foglalkozásokra is sor kerül, lehetőleg helyi önkéntesek bevonásával. A 2016-os évi közel 15 000 lejes pénzkeret a felnőtt olvasóknak szánt könyvállomány frissítését, a gyerekfoglalkozások során megrongálódótt játszókönyvek, foglalkoztatókönyvek pótlását, valamint ügyviteli kiadások fedezését és, nem utolsó sorban a könyvtári vetélkedőkön résztvevők díjazását szolgálta.2017-ben folytatódott az állomány frissítése.A támogatás összege 8130 lej, amelyet az előző évekhez hasonlóan költünk el, azzal a megjegyzéssel, hogy idén a kedvezményezett könyvtárak könyvtárosai sokkal többet segítettek a könyvbeszerzés lebonyolításában és a program helyi népszerűsítésében

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése